Després de mesos d'absència, les cançons de Taylor Swift van tornar a TikTok gràcies a un nou acord entre la cantant i la xarxa social. Aquest gir inesperat posa fi a la disputa que havia sorgit a començaments d'aquest any, quan Universal Music, la discogràfica de la nord-americana, va decidir retirar la seva música de la plataforma en un desacord sobre els termes de drets d'autor.

Taylor Swift torna TikTok després de diversos mesos d'absència

Si bé els detalls del nou acord no s'han fet públics, es creu que Universal Music ha arribat a un millor tracte amb TikTok respecte a la compensació econòmica per l'ús de les cançons dels seus artistes. La tornada de la música de Taylor Swift a la xarxa social TikTok és una gran notícia per als fans de l'artista, que ara poden utilitzar les seves cançons per crear i compartir vídeos a la plataforma. A més, aquest acord també és significatiu per a la indústria de la música en general, ja que senti un precedent important per a les negociacions de drets d'autor entre artistes i plataformes digitals.

Recordem que la discogràfica va retirar totes les cançons dels seus artistes de TikTok el passat 31 de gener, incloent les de Rihanna i Ariana Grande, a causa de la disputa de llicències. Aquell mes va caducar la llicència d'ús de la música propietat de la productora i les diferències entre ambdues entitats sobre la renovació i la lluita contra la pirateria continua vigent. En aquell moment, els vídeos en els que apareixien les cançons no es van eliminar, sinó que es van silenciar, inclosos els que anaven acompanyats de cançons o balls que es van fer virals, com 'Cruel Summer' de Taylor Swift o 'Blinding Lights' de The Weeknd, ambdues eliminades, però que van aconseguir en 2,5 milions i 1,8 de reproduccions, respectivament, segons el recollit per El Mundo en el seu lloc web.

Quina va ser la disputa d'Universal Music i TikTok?

Tal com assenyala l'esmentat mitjà, la productora musical acusava a l'aplicació d'abús de posició dominant en haver-los ofert un tracte amb menor vàlua que l'anterior. A més, la xarxa social xinesa no estava disposada a combatre la pirateria i l'ús de la intel·ligència artificial, un tema que preocupa Universal després que Taylor Swift fos víctima de la proliferació d'imatges pornogràfiques generades a través d'aquesta tecnologia i distribuïdes en xarxes socials com X.

"En última instància, TikTok està intentant construir un negoci basat en la música, sense pagar un valor just per la música", va precisar en una carta oberta publicada el 30 de gener, Universal. El cert és que a només uns dies que arribi el nou àlbum de la intèrpret, sembla ser que ha estat la pròpia Taylor Swift, la qual posseeix els drets d'autor de la seva música, segons els termes d'un acord de 2018 amb Universal, la que ha acordat que la seva música torni a TikTok, ja que la música d'altres artistes d'Universal encara no ha tornat a l'aplicació.