El dilluns 19 de setembre, onze dies després de la mort de la reina Isabel II en la seva residència d'estiu a Balmoral, es va dur a terme el funeral d'Estat a l'abadia de Westminster a Londres, i el seu posterior enterrament a la Capella San Jorge a Windsor. Durant aquests dies de dol, la Família Reial Britànica s'ha encarregat de realitzar una àmplia llista de protocols i exèquies per honrar la memòria de la monarca: vigílies, nomenaments i processons, etc. Tanmateix, un dels protocols més estranys i antics que es van realitzar va ser l'avís de la mort de la reina a les abelles que pertanyen a la monarquia, complint una tradició que data de fa més de cinc-cents anys.

Segons va informar el 'Daily Mail', el responsable de donar l'avís a les abelles va ser John Chapple, president del London Beekeepers Association i el cuidador personal dels ruscos de la sobirana. Aquest ritual va consistir a apropar-se a cada rusc del Palau de Buckingham i de Clarence House, antiga residència oficial del rei Carles III, i dir la següent frase: "La mestressa ha mort, però no te'n vagis. El teu amo serà un bon amo per a tu". En culminar la frase, l'experimentat apicultor embolica cada rusc amb una llaçada en color negre en senyal de dol. Així mateix, aquest ritual es realitza per anunciar als ruscos el naixement o el nomenament d'algun membre de la Casa Reial.

No obstant això, a diferència del que es pugui arribar a creure, aquesta tradició s'ha representat en diverses obres literàries i pictòriques a fi de demostrar la importància de complir aquest sagrat ritual per evitar mals auguris. Algunes de les obres en les quals s'ha fet referència a aquest ritu han estat les següents: 'Ofrena a la tempesta' de l'autora espanyola Dolores Redondo, 'Huckleberry Finn' de l'escriptor nord-americà Mark Twin, el capítol 'Explicar-s'ho a les abelles' en, 'El llibre de la mel' de l'apicultora britànica Eva Crane, 'Comptar les abelles i altres costums: el folklore de les tradicions rurals' del folklorista britànic Mark Norman, i fins i tot a l'obra del pintor naturalista Charles Napier Hemy, titulada 'Telling the bee' ('Explicant-li-ho a l'abella').

La Corona Britànica correria un gran risc en no donar l'avís a les abelles

D'acord amb la publicació de Mark Norman, l'eliminació d'aquest ritual podria desencadenar una sèrie d'esdeveniments negatius. "Es considerava de molt mala sort ignorar les abelles i no comunicar-los una mort o un altre esdeveniment familiar important. No fer-ho significava que les abelles abandonarien el rusc o moririen".

Així mateix, en una conversa amb 'The New York Times', l'autor britànic indica que evadir aquesta pràctica podria portar "conseqüències potencialment greus. És una tradició molt antiga i ben establerta, però no una cosa molt coneguda". I és que, en pertànyer a la Família Reial i ser part de la monarquia, han d'estar informades sobre els esdeveniments i esdeveniments importants del Palau, perquè les abelles no fugin del lloc ni perdin la seva capacitat de donar mel.