Meghan Markle i el seu espòs el príncep Harry van prendre la decisió de crear la seva pròpia fundació anomenada, Archewell, això, poc després de separar-se de la corona britànica l'any 2020 i mudar-se als Estats Units (EUA). Ara, tres anys després per fi han fet públiques els fruits de la mateixa, i encara que en l'època de pandèmia van ser moments difícils. Tot i així, el resultat no ha pogut deixar-los cap satisfacció.

Archewell ha fet públic aquest 30 de gener el seu Informe d'impacte 2020-2022, que consta de 24 pàgines en què es detalla en què han invertit els diners que han recaptat, com ha anat el funcionament i les causes amb què han col·laborat, segons explica 'El País' en el seu lloc web.

Gestió d'Archewell

El document indica que la fundació ha recaptat gairebé 12 milions d'euros, dels quals tres han s'han utilitzat per a subvencions i ajuts socials. En total, Archewell ha ajudat a adquirir 12,6 milions de vacunes contra el coronavirus, ressituar més de 7.400 persones de l'Afganistan, així com refugiats ucraïnesos dels quals no s'han donat xifres. Encara que, respecte a les vacunes, el cofundador de Global Citizen, Michael Sheldrick, després que hagin sortit a la llum les dades, ha puntualitzat en el seu compte de Twitter que, si bé li agraeix a la parella el seu suport, cal destacar que els 12,66 milions de vacunes es devien a un esforç "col·lectiu" entre "el sector públic i privat" i no només a la fundació.

Continuant a l'informe, també assenyala que Archewell ha col·laborat a repartir més de 50.000 dinars a persones en risc de fam i va construir un esbarjo per a nens a Uvalde (Texas, EUA), on un jove va assassinar 19 nens i dues mestres l'escola Robb, el maig de 2022. Es pot destacar que, també ha ajudat a finançar 13 acadèmics de la Universitat d'Harvard per "abordar les preocupacions més urgents a les xarxes socials" i ha desenvolupat una guia per a gairebé 4.000 persones sobre la masculinitat positiva. Quant als nou milions recaptats que resten, es desconeix el que succeirà amb ells, tanmateix, el tabloide britànic Daily Mail ja ha sol·licitat la informació a la fundació. Fins aleshores no han obtingut cap resposta, d'acord amb l'assenyalat.

Archewell

Segons The Telegraph, els primers indicis que Harry i Meghan tenien la intenció de canviar-se el nom a si mateixos com no treballadors reals es van revelar en el 2021 en una extensa llista publicada en el lloc web de l'Oficina de Patents i Marques dels Estats Units. El document va revelar que els Sussex havien registrat el nom d'Archewell als EUA i va agregar que estaven "treballant en plans per executar grups de suport emocional, un imperi d'educació multimèdia i fins i tot llançar un lloc web de benestar sota una nova organització". Archewell, derivat de la paraula grega, que significa "fonts d'acció", va ser la inspiració per al nom del seu fill, Archie Mountbatten-Windsor.