El cantant veneçolà José Luis Rodríguez 'El Puma' fa 4 anys va estrenar pulmons, després d'haver-se sotmès a un doble trasplantament de pulmó l'any 2017. L'artista va ser diagnosticat amb fibrosi pulmonar idiopàtica l'any 2000. És una patologia que causa cicatrius als pulmons, el que dificulta i impedeix la respiració, no té cura i només alguns pacients són candidats per al trasplantament. Encara que 'el Puma' es va sotmetre a un tractament amb cèl·lules mare, no va funcionar, i va haver d'esperar la donació d'òrgans per a la intervenció. Als seus 74 anys, amb poques probabilitats per la seva edat, el cantant va obtenir la donació de dos pulmons per al trasplantament, i es va recuperar satisfactòriament.

Abans de l'operació el cantant va dir que no va creure que tornaria a cantar igual. Va estar un temps respirant pegat a un tanc d'oxigen, i va arribar a pensar que no tornaria de la intervenció. "Sí, realment, l'última nit que ens vam veure, jo anava a acomiadar-me. Me'n vaig anar amb el cor comprimit, però Déu tenia altres plans per a mi. Una altra oportunitat. Ell em va regalar més temps", va assenyalar. La condició de fibrosi pulmonar el va obligar a dependre completament d'altres per a la seva rutina diària. "No et pots banyar, no et fa gana, no pots calçar-te, vestir-te. La meva esposa m'ho feia tot amb el meu assistent. I si no arriben els òrgans a temps mors, aquesta és la conclusió de tot això" va narrar 'El Puma', qui, després de la intervenció realitzada en un hospital de Miami, va viure un difícil procés postoperatori durant el qual "només pensava a agrair", va assenyalar.

José Luís Rodríguez/ Instagram

José Luís Rodríguez/ Instagram

Per a això, quatre anys després, totalment recuperat, 'El Puma' va reprendre el mes de maig passat la seva nova gira 'Agradecido Tour', que la va iniciar l'any 2019, però va haver d'aturar el 2020 a causa de la pandèmia. Ara, l'intèrpret de 'Pavo Real' ha visitat diversos països d'Amèrica Llatina i Europa per promocionar la seva producció 'Ni hablar del peluquín", que ha tingut bona acollida a Llatinoamèrica, i mostra un estil diferent, més divertit i fora dels clàssics boleros o cançons romàntiques que sempre el van caracteritzar.

'El Puma', que sumeixi uns 45 discos en una reeixida carrera de més de 60 anys, també va participar en diverses pel·lícules i telenovel·les. La seva cançó 'Voy a perder la cabeza por tu amor' el va portar a la internacionalització, ho va fer recórrer el món sencer i des d'aquell moment no han deixat de sonar les seves cançons. Amb 78 anys, José Luis Rodríguez confessa que després del trasplantament la vida el va canviar moltíssim. "Ploro per qualsevol cosa, soc un ploraner, abans no plorava per res, ni per ningú. Soc vulnerable, ho confesso, estic vivint cada dia, cada moment. El temps per gaudir és ara, amb el que tens i amb qui estàs", va agregar.

En el marc de 'Agradecido Tour', el cantant va oferir el seu concert titulat 'Por última vez', que marca el final de la seva carrera als escenaris. Va ser una presentació transmesa en línia des de Miami a través de la plataforma digital GoldData Live, el passat 21 de novembre. Amb 10 càmeres i 72 canals d'àudio d'última generació, 'el Puma' es va reunir amb destacades figures artístiques com Karen Martello, Charlie Zaa, Yasmil Marrufo, Michel Puche, Caceres i Amury Gutiérrez, per acomiadar-se dels escenaris.