Un nou informe va revelar que l'atemptat en el concert d'Ariana Grande el 2017 es podia haver evitat, salvant la vida de les 22 víctimes fatals que va deixar aquest terrible incident. L'Agència d'Intel·ligència Nacional del Regne Unit no va actuar ràpidament quan va tenir a les seves mans informació clau per evitar l'atemptat suïcida que es va registrar en Manchester, nord-oest d'Anglaterra, el 22 de maig de 2017.

L'atemptat va estar en mans de Salman Abedi, de 22 anys, i encara que la primera informació que es va manejar és que el suïcida havia actuat sol, la nova investigació va determinar que Abedi va poder comptar amb l'ajuda d'un altre còmplice des de Líbia. Aquest informe, realitzat per John Saunders, podria confirmar la hipòtesi que, fins aquest moment, havia negat el MI5, que no només el germà del terrorista suïcida coneixia els plans de Salman Abedi. El nou estudi revela que és possible que altres persones tinguessin constància dels plans del terrorista, "encara que poguessin no conèixer tots els detalls", segons va informar la 'BBC'.

Saunders va indicar que un oficial del MI5 va admetre que considerava que les accions prèvies de Salman Abedi podrien ser un problema de seguretat nacional, però no ho va discutir amb els seus companys prou ràpid per evitar l'atemptat. "He trobat una important oportunitat perduda per prendre mesures que podrien haver evitat l'atac", va dir Saunders. A més, en una declaració televisada, Ken McCallum, director general del MI5, va indicar que estava "profundament penedit que el MI5 no hagi impedit l'atac. Recopilar intel·ligència encoberta és difícil, però si haguéssim aconseguit aprofitar la petita oportunitat que teníem, els afectats podrien no haver experimentat una pèrdua i un trauma tan terribles", va indicar McCallum.

Els pares de les víctimes no li perdonen al MI5 la inacció davant de l'atemptat terrorista en el concert d'Ariana Grande

Salman Abedi va acabar amb la vida de 22 persones i va deixar més de 100 ferits. I encara que ell va morir en l'atac i el seu germà, Hashem Abedi, va ser condemnat a cadena perpètua per ajudar a planificar l'atac, el cert és que els familiars de les víctimes no consideren que s'hagi fet justícia, sobretot tenint en compte que l'atemptat es va poder haver evitat, ja que el MI5 considerava que 'Abedi' era un 'tema d'interès' des de 2014, però van tancar el seu cas. Així mateix, tampoc no van remetre Abedi al programa antiterrorista del govern britànic, denominat 'Prevent'. "He arribat a la conclusió que hi va haver almenys un període durant el viatge de Salman Abedi cap a l'extremisme violent en el qual hauria d'haver estat remès", va dir John Saunders.

A causa d'això, Caroline Curry, mare de Liam Curry (19 anys), una de les víctimes fatals de l'atemptat, va indicar que ella no pot perdonar els funcionaris del MI5 per la seva inacció i els seus errors davant d'aquest cas. "De a dalt a a baix, des del MI5 fins als associats de l'atacant, sempre creurem que tots vostès van jugar un paper en l'assassinat dels nostres fills", va indicar als mitjans locals.