On comença Torrente i on acaba Santiago Segura? Sovint els espectadors confonen realitat i ficció. Persona i personatge. Segura amb el greixós personatge fatxa, masclista, homòfob, racista i caspós que va portar a les sales de cinema més de 13 milions d'espectadors. El confonen per l'aspecte, amb l'obvietat que qui interpreta el polèmic ex policia és el mateix actor i director. Però el problema ve quan qui hi ha darrera del personatge diu alguna torrentada. Recordem que el mateix Segura ha fet la mateixa petició des de fa molt de temps: que no l'encasellin amb Torrente.

Però llegint les seves darreres declaracions, un podria pensar que ell mateix tampoc ajuda. Entrevista per la secció Papel de El Mundo. Motiu? La darrera pel·lícula de Segura, Sin rodeos, la primera que dirigeix sense el seu icònic i llardós protagonista. La conversa deriva sobre el tema que plana damunt el cinema actual, els assetjaments sexuals arran del 'cas Weinstein' i el moviment #metoo. "En España creo que no hay un Weinstein. Su caso, incluso en Estados Unidos, fue muy brutal. Es como un asesino en serie, casi. Hay un patrón de acoso". Aprofundint en la qüestió, el director de Carabanchel deixa anar una d'aquelles frases que s'han de llegir dues vegades: "pero hay que dejar claro que no es lo mismo un sobón que un acosador, violador o abusador. Esos son delitos tipificados". Pam. Ulls com plats. "Ahora mismo, no me imagino a un tío tocando a una chica y diciéndole: 'Tú aquí podrías progresar mucho'. Al momento, la chica diría: 'Perdona chato, si estás insinuando algo se te va a caer el pelo'. Eso es positivísimo", afegeix. 

 

A post shared by Santiago Segura (@ssantiagosegura) on

Segura, segons el periodista, és conscient del jardí en el que s'ha fotut. Un jardí similar al que va caure l'escriptor Javier Marías fa uns dies. En aquest cas, el director volia justificar el que passa al seu nou film, on el personatge de Maribel Verdú té un cap (David Guapo) que és un inútil i que magreja a la treballadora. "Sobón, sí, pero no es desagradable", diu Segura, que afegeix que la producció de la pel·lícula va ser anterior al moviment en defensa de les dones assatjades que va començar a Hollywood: "Cuando rodamos, todo esto no existía. Cuando la gente ve la película puede pensar 'hostia, qué actual', pero sólo es oportuno, no oportunista". Diu que avui en dia també s'escolten frases a dones com 'oye, arréglate un poquito' que mai se li dirien a un home... "Eso es un micromachismo, pero no se puede entender como acoso".

woody allen   efeEFE

El cineasta també entra a analitzar la figura d'un altre director, Woody Allen, i el dubte que s'ha instaurat damunt el seu cap des que fa anys va iniciar una relació amb la filla adoptiva que tenia conjuntament amb l'actriu Mia Farrow. "¿La parte mala del #metoo? Que se radicalice. Querer quitar la estatua de Woody Allen de Oviedo me parece exagerado. Es un hombre que ha sido juzgado por una cosa, ha sido absuelto y aquello está lejísimos. Yo, por ejemplo, puedo pensar que Allen es un sátiro porque tiene cara de viejo verde y otro señor puede pensar que Mia Farrow es una manipuladora loca. ¿Quién tiene razón? Pues yo qué sé. Yo no me meto a opinar en esa película sobre cosas que no tengo ni la menor idea. ¿Qué puedo juzgar de Woody Allen? Su obra".

 

A post shared by Santiago Segura (@ssantiagosegura) on

D'ençà del daltabaix Weinstein, moltes persones de la indústria del cinema, homes i dones, han revisat comportaments posant la vista enrera. Ell també: "Yo también lo he hecho. Aunque me considero muy tímido". "Més concreció?", li rebat el periodista. "La belleza siempre me ha atraído. Yo veo a una chica guapa en el bus y me llama la atención. Antes me quedaba mirándola. Ahora no lo hago, por si mi mirada la pudiera violentar. Ahora la miraría de reojo si eso, porque he oído de primera mano que es desagradable y violento que alguien te mire fijamente".

Sin rodeos, que s'estrenarà aviat, parla de la conciliació familiar, les tendències socials d'avui en dia i el masclisme. I ho fa en clau de comèdia. Hi ha, però, a qui no ha fet gens de gràcia llegir aquestes declaracions.