Avisem que el que ara llegiran, és impossible fer-ho sense entonar per dins una melodia. Impossible llegir aquestes paraules sense que arribin al nostre cervell en forma de notes musicals. Facin la prova. La primera: "Io muoio dalla curiosità. Ma dimmi un po' la verità. Voglio sapere se questo amore sarà sincero, sarà con tutto il cuore. Ma-ma-ma, mamma Maria, ma. Ma-ma-ma, mamma Maria, ma. Ma-ma-ma, mamma Maria, ma. Ma-ma-ma, mamma Maria, ma". La segona: "Io canto al ritmo del dolce tuo respiro. È primavera. Sarà perché ti amo. Cade una stella, ma dimmi dove siamo. Che te ne frega. Sarà perché ti amo. E vola vola si sa. Sempre più in alto si va. E vola vola con me. Il mondo è matto perché. E se l'amore non c'è. Basta una sola canzone per far confusione fuori e dentro di te". O una tercera: "Mi innamoro di te, che mi fai volare, e di tutto il blu di questo amore. Mi innamoro di te come dall'estate perché allunghi un po' le mie giornate". Totes tres, Mamma Maria, Sarà perche ti amo i M'innamoro di te, són tres hitassos d'una banda italiana de nyonyo-pop i inoblidable que va fer fortuna especialment durant les dècades dels 70-80: els 'Ricchi e Poveri':

El trio format a Gènova que cantava cançons romàntiques amb tornades inconfusibles i impossibles d'oblidar, i que sovint va fer moltes versions dels seus temes al castellà. No hi havia festival de música lleugera o programa de tele que no els convidés, clar exemple d'una època i d'una moda per la cançó italiana plena de nostàlgia. Els integrants de Ricchi e Poveri eren quatre en els seus inicis, tot i que Marina Occhiena va abandonar el grup i quan els hi va arribar la fama total n'eren tres: la cantant de cabells negres Angela Brambati, el cantant amb melenaza rossa, estil El Puma, Angelo Sotgiu, i l'home de cabells llargs i, sobretot, un bigoti molt característic, Franco Gatti.

82995965 861651190945404 5211910704168518003 n
Ricchi e Poveri, amb Franco Gatti i el seu icònic bigoti / Instagram
273573668 146791357786282 5158875861982965188 n
Ricchi e Poveri, amb Franco Gatti i el seu icònic bigoti / Instagram

Malauradament, acabem de saber de la mort de Gatti als 80 anys a Gènova. L'emblemàtic i estimat membre de l'icònic grup portava anys allunyat del grup, des del 2013, quan va morir el seu fill Alessio. Pel que sembla, l'estat de salut del cantant havia empitjorat els darrers dies segons han declarat als mitjans la seva família. Els altres dos membres del grup, amics, i companys de vida, han volgut acomiadar-lo amb unes sentides paraules: "Avui se n'ha anat un tros de la nostra vida. Adeu Franco":

La darrera vegada que Gatti havia pujat dalt d'un escenari amb els altres membres del grup va ser el 2020 en una reunió històrica de la banda que va tenir lloc a un escenari que coneixien bé, el Festival de San Remo. La notícia ha colpit tots els seus seguidors, que no han parat de donar mostres de condol a la família i amics a través de les xarxes socials. Perquè tal i com ells canten des de fa dècades, Sarà perche ti amo, perquè en Franco, es feia estimar. El funeral tindrà lloc el proper dijous a la Gènova on va viure tota la seva vida i on va néixer. Descansi en pau.