"Actor, director, articulista i autor teatral. Gironí del món! Defensor de les llibertats!". Així es defineix al seu perfil de Twitter un excel·lent actor català amb una pila d'anys a l'esquena treballant damunt dels escenaris, davant de càmeres... i fins i tot, al menjador de casa seva: Martí Peraferrer. A l'intèrpret portem molt de temps veient-lo amb papers a sèries com l'enyorada Sitges, però sobretot, a El cor de la ciutat a TV3 on va fer un dels papers més estimats pels espectadors i dels que es guarda un millor record. Ell feia de Josep Llorens, més conegut com en 'Sàhara', germà petit del Tomàs, el personatge que interpretava el Lluís Soler i que va deixar en shock els espectadors quan es va saber que ell era el violador de la sèrie. 

marti peraferrer el cor3
Martí Peraferrer i Montse Guallar a 'El cor de la ciutat' / TV3

El 2021, pels estralls de la pandèmia, va fer una petició pública demanant res més que feina, demanant poder seguir fent el que més li agrada, allò que porta tota la vida fent de meravella, actuar. Una petició sincera i colpidora: "Necessito treballar i pagar factures. M'ajudeu?". I la manera que es va pensar per aconseguir-ho era, no només molt noble, sinó molt original. Va emplaçar tothom a veure'l a casa seva, al barri vell de Girona, i gaudir de teatre del bo, i a un pam de la cara: "Moments difícils x a la gent de la cultura! Només sé fer teatre! Us convido a casa meva (barri vell Gi) × passar una bona estona amb una bona obra de teatre! Només 5 espectadors.Taquilla inversa!". Teatre al menjador amb La vida secreta de Tenesse Williams. Teatre a casa, en una butaca privilegiada, just davant de l'artista.

marti peraferrer al tn
Martí Peraferrer / TV3
marti peraferrer TV3
Martí Peraferrer / TV3

El bo del Martí porta la interpretació a la sang, i tot el que envolta aquesta meravellosa professió d'actor, teatral en aquest cas. Una de les seves declaracions d'intencions publicades recentment a xarxes era aquesta: "Jo sempre he intentat produir, dirigir i interpretar espectacles teatrals per treballar amb humilitat, dignitat i assiduïtat. Crec en l'ofici quotidià del teatre". Creu en l'ofici del teatre i creu en el dret a oferir els seus serveis com a actor i director teatral. Només faltaria. Creu en el seu dret, com qualsevol, a demanar feina oferint el que sap fer (i molt bé). Creu en l'empatia de les persones a l'hora de posar-se en la pell dels altres i permetre que algú apassionat d'aquest art, pugui seguir exercint damunt d'un escenari... Ell hi creu. Però hi ha gentola, per dir-ho suaument, que no només no hi creuen, sinó que a més, demostren tenir la sensibilitat, el respecte i la humanitat al cul.

marti peraferrer5
Martí Peraferrer / IG

Perquè l'actor acaba de viure una experiència absolutament lamentable. Acaba de ser testimoni d'un tracte abjecte, miserable i impresentable quan ha trucat oferint-se a una programadora teatral. Perquè... quin tipus de trucades creuen que aquesta programadora rep al seu telèfon? Trucades de Telepizza? Trucades anunciant-li una herència d'un familiar que acaba de morir? Trucades d'una empresa de telefonia mòbil oferint-li els seus serveis? Trucades de la seva tieta de Samarruga de la Punta dient-li que té un ull de poll?... O trucades d'actors, actrius, directors i directores teatrals, oferint la seva feina per si la poden programar en algun teatre, tal i com el seu nom, el seu punyetero nom, PROGRAMADORA TEATRAL, indica??? Doncs la persona que li ha agafat el telèfon, o s'ha trobat el carnet de programadora al terra o directament, és una impresentable. Atenció: "M'acaba de passar. Finalment s'ha posat al telèfon una programadora teatral per dir: 'Deixa de trucar. Tinc el teu email. No puc perdre el temps escoltant a tots els actors que teniu una obra de teatre per vendre'"... S'ha de ser molt, però molt miserable. Amb raó el Martí ha acabat reconeixent que "Després de 35 anys d'ofici és la 1a. vegada que ploro de ràbia!". L'entenem perfectament.

Tota la solidaritat del món. Esperem que ben aviat rebi una resposta a l'alçada, digna, educada, competent i sobretot, humana.