No s'ha perdut ni una edició d'Operación Triunfo. Ha estat el director musical de l'acadèmia d'OT des del principi. Ha viscut de prop l'èxit -o el fracàs- dels triunfitos. No les tenia totes amb el retorn del programa i a ell, com a tots, l'ha sorprès l'èxit aconseguit.

Porta uns mesos de bojos. Però la bogeria no pararà. Gira d'OT fins a l'agost. Gira de concerts amb el seu nou disc en solitari, Després de tot. I dos fills petits de quatre i tretze mesos. Amb prou feines dorm. Però a Manu Guix li va la marxa. Fins i tot, reconeix haver ballat Lo malo, ell que és més de barra que de pista.  Però per ell, que no pari la música. Ah! I s'ha casat en secret.

 

M’ha dit que sí. Me ha dicho que sí. Yohooooooooooo!!!!!!!!!!!! #mehecasado

A post shared by ManuGuix (@manuguix) on

Manu Guix 06

Roberto Lázaro

Després de cinc anys... Després de tot. Per què tant de temps?

La feina em va sortint. Sempre em van sorgint coses que m'agrada molt fer i durant aquest temps he fet molt teatre, televisió, ràdio, he conegut la dona de la vida i he tingut dos fills... Però ha arribat un moment en que el meu cap no podia més i necessitava buidar tot el que m'ha passat durant aquests cinc anys en forma de cançons. D'aquí el títol, Després de tot... el que he viscut últimament.

Et poses a gravar un disc quan saps que entraràs a OT i quan saps que tornaràs a ser pare... Ja ho diuen, oi, que els músics esteu acostumats a dormir poc?

Sí, però quan ets músic no dorms per plaer. Ara no dorms per desgràcia... Estan sent uns mesos molt bojos, però molt emocionants: gravació del disc, càstings d'OT, el programa, la gira, el naixement de la meva filla... La meva dona està aguantant com una santa. Els que no són pares no saben què és estar cansat

manu guix adormit

@manuguix

T'agradaria que els teus fills es dediquessin al mateix que has fet tu? Alguna vegada has pensat ser cirurgià, com el teu avi, aprofitant el talent que tens als dits?

M'agradaria molt que fossin músics. Perquè a mi em fa molt feliç ser-ho, tot i les dificultats. Si no hagués estat músic m'hagués agradat ser arquitecte. Però s'havia d'estudiar massa, i jo mai he estat un bon estudiant.

Després de tot hi ha temes com Tic-tac, Temps passat, Tornar a ser grans... És important per tu el pas del temps i deixar empremta?

El temps cada vegada va més ràpid. Sempre he tingut inquietud i preocupació sobre què passarà quan siguem grans. No puc evitar mirar el passat amb nostàlgia... És una lluita constant el fet de voler ser optimistes, i per ser-ho, has d'assumir el pas del temps amb alegria, i no sempre és fàcil fer-ho.

manu guix pablo lopez

@manuguix

Pablo López col·labora al disc amb No em queda clar... Ja preveies el seu èxit quan va concursar a OT?

I tant. El Pablo estava a una altra lliga. Va passar a OT1 amb Bisbal, que es veia que tenia un talent sobrenatural, i va passar amb Pablo López. Per a mi, ara mateix és el millor artista que hi ha a nivell nacional. L'admiro, som amics i té un talent immens a l'hora de compondre, a l'hora de tocar i a l'hora de cantar. Engloba millor que ningú les tres coses. Pablo López dona la vida a cada nota i això m'atrapa.

manu guix risto

@ristomejide

Risto Mejide va posar a caldo Pablo López a OT. Et va fer feliç que en aquesta edició no hi hagués un Risto Mejide que s'acarnissés amb els concursants?

Risto Mejide és una figura que no he enyorat el més mínim, no el vull ni veure. (Per què? Mira el següent vídeo)

En aquesta edició, també hi ha algú amb un talent sobrenatural com Bisbal o Pablo López? Dins l'acadèmia vas dir que en sortir, diries quin era el teu favorit...

Ha, ha, ha... És que encara estic fent gira amb ells! A l'agost t'ho diré. Però tots tenen molta cultura musical i molts talents diferents, a l'hora que preparats.

A les xarxes va circular un muntatge on es deia que tu i Noemí Galera éreu Cepeda i Aitana d'aquí a uns anys... Quins és el que s'assembla més a tu?

Jo he connectat molt artísticament amb l'Alfred. Té un entorn professional semblant al meu, tenim sintonia artística. Però també Aitana, Amaia, Ana Guerra, m'agraden molt tots...

Quan et van proposar fer un nou OT tenies clar que aniria com un tro o tenies moltes reserves?

Tenia unes reserves enormes. Jo no era del tot optimista per com aniria. Ens ha enganxat a tots per sorpresa. Jo ho he viscut amb més intensitat que a la primera edició. Potser per la bogeria de les xarxes.

Una de les esbroncades més dures va ser la que tu i Noemí Galera els hi vau fer a Aitana i Ana Guerra, disconformes amb defensar Lo malo com a opció a Eurovisió...

Als inicis moltes vegades has de fer coses que no et convencen del tot. Forma part de l'aprenentatge. Nosaltres les volíem protegir i evitar que se les veiés com un parell de nenes mimades que es queixaven pel que els hi tocava fer. La llibertat artística que jo sempre he defensat. Però dins d'OT no ets lliure, has d'acceptar que se't donarà un repertori que potser no t'agrada del tot. En cap moment va ser un atac a la seva llibertat. Però quan firmen un contracte i accepten jugar a aquest joc, saben que hi ha unes normes que s'han de complir. (Pots veure l'esbroncada clicant damunt la foto)

manu guix bronca

TVE

Parlant d'Aitana, ahir estava signant discos a Madrid i va haver de marxar un moment, dient, "Me tengo que marchar cinco minutos al baño porque tengo la regla"... Trobes a faltar aquesta innocència?

És part del seu encant. Són de veritat. Són autèntics. Jo també intento no perdre aquesta innocència. No hem d'oblidar mai el nen que tenim a dins, com El petit príncep

Creus que s'hauria d'haver triat Lo malo en lloc de Tu canción per representar Espanya a Eurovisió? Es va ser massa provincià intentant vendre "la parelleta" enamorada?

Jo crec que ni Lo malo ni Tu canción poden guanyar a Eurovisió. Anant amb qualsevol de les dues cançons, guanyar Eurovisió és una tasca pràcticament impossible.

Jo crec que ni Lo malo ni Tu canción poden guanyar a Eurovisió

Jo intento transmetre a Alfred i Amaia que s'ho prenguin amb calma. No vull ser pessimista, però que s'oblidin de guanyar. Que s'ho passin bé i si queden entre els deu primers és un èxit espectacular. I si no, no passa res. Ells ens representaran molt bé i estarem orgullosos.

I la bogeria que està passant amb Lo malo, què et sembla?

El que està passant amb Lo malo... Fins i tot jo, que sóc més de barra, l'he ballat. Acaben de començar una carrera i ja tenen un èxit discogràfic sense pal·liatius. Molts dels que comencen matarien per fer-ho amb un èxit així.

manu guix ot

@manuguix

Molts dels nois han començat a "patir" els perills de les xarxes. Ricky ha dit que no somos sims, a Marina se l'ha criticat per la seva condició sexual, de Cepeda i Aitana es diu que estan embolicats...

I a mi se m'ha atacat per parlar en català. I què? La xarxa és una cosa sense importància, és divertida, està bé, però també té moltes coses dolentes. S'ha de relativitzar. És l'única cosa que ara em preocupa de cara a aquests nens. Ara ja no els tutelem, i em fa patir que les xarxes no els facin ballar el cap.

De fet, el propi Tinet Rubira va ser acusat fa poc per un usuari que Gestmusic feia signar contractes il·legals...

El Tinet és el primer que es pren amb moltíssima distància les xarxes i amb molt de seny. Jo he hagut d'aprendre a no fer cas a moltes bajanades.

Parlaves abans d'El petit príncep que vau fer a quatre mans amb l'Àngel Llàcer. Què teniu al cap tu i ell de cara al futur?

Estem molt contents que El petit príncep continuï sent un èxit, estem superil·lusionats d'exportar-la a d'altres països, com a Portugal, on just fa deu dies hem estrenat a Lisboa, estem centrats en la internacionalització d'El petit príncep... Estem preparant un musical nou pel setembre, La jaula de las locas, on no pararan de riure els espectadors... Estrenarem un futur espectacle a finals del 2019, principis del 2020 que ja tenim al cap... No parem

manu guix petit princep portugues

@manuguix

T'hagués agradat que l'Àngel hagués tornat a ser el professor d'interpretació de l'acadèmia d'OT?

M'hagués agradat molt. Per mi ha estat funamental a OT i em costa concebre un OT sense ell. Sé que a ell també li hagués agradat molt, però ell tenia contracte amb un altre programa a una altra cadena i no va ser possible. Però des d'aquí aplaudeixo el Tinet per haver agafat els Javis, que són dos autèntics fenòmens, brillants i amb molt de talent, que m'estimo moltíssim. Són dos genis. I no tenien gens fàcil ser professors després de l'Àngel.

manu guix javis

@manuguix

Moment pel test En Blau. Defineix amb una paraula els següents conceptes: 

Operación Triunfo

Una aventura

Noemí Galera

Fins a la fi del món

Almaia

Ha, ha, ha... Il·lusió

Aitana War

Talent sense límits

Àngel Llàcer

M'ha salvat la vida

David Bisbal

Superdotat

Rosa López

Amor pur

...que per cert, ja no està enamorada de tu...

Ha, ha, ha

La televisió

Un dany colateral de la meva professió

La música

La meva vida

Després de tot

El millor disc de la meva vida

Dormir

Una utopia

Manu Guix

Un tio feliç