Entre Cayetana Álvarez de Toledo, Josep Bou o Alejandro Fernández, el PP és un festival de barbaritats, que amb aquesta campanya estan proliferant més que els bolets. Sembla que alguns polítics competeixen per veure qui la diu més grossa. I ara la vergonya l'ha fet passar el president dels populars a Catalunya. En un acte del seu partit ha assegurat que "La libertad siempre entra por la puerta principal, nunca por la puerta de atrás. Empezaron a cantar “No pasarán”. Y vaya si pasamos. Y volveremos a pasar: esa es la libertad".

Cayetana Alvarez Toledo Aznar Alejandro Fernandez bandera EFE

Efe

Aquestes dues paraules, 'no pasarán', es van utilitzar en un primer moment a la Primera Guerra Mundial, però van agafar molta rellevància a Espanya quan durant la Guerra Civil va ser cridat per la República espanyola en l'assetjament a Madrid i en boca de Dolores Ibárruri, La Pasionaria. De fet, hi ha una fotografia molt famosa de l'any 37 on es veu un cartell amb aquesta frase en un carrer de Madrid: "¡No pasarán! El fascismo quiere conquistar Madrid, Madrid será la tumba del fascismo".

no pasaran

Ara, Fernández s'ha passat pel forro el simbolisme de la frase. O tot el contrari: l'ha dita amb tota la intenció i la voluntat del món. Qui s'ha posat les mans al cap ha estat l'actor espanyol Juan Diego Botto. Habitualment deixa constància de la seva lluita contra les dretes, la ultradreta i el feixisme a les xarxes socials o en entrevistes. Molt sensibilitzat i espantat pel que veu al seu voltant, el protagonista de Martín Hache ha carregat durament contra el polític del PP i la lleugeresa amb la que empra frases que són un símbol de la lluita contra el franquisme: