Joel Joan és un vers lliure. Beneït vers lliure. En un país on sovint la gent semblem ramats, el genial actor i director català ha fet sempre el que li ha sortit de la pebrotera. No només és una de les persones amb més talent del país, sinó que a més, té el sa costum de dir i fer sempre el que li rota, sense temor a conseqüències, al que diran o al ui, ui, ui. Joan té les idees molt clares i quan ha de dir alguna cosa, ho fa. Especialment si és alguna cosa que tingui a veure amb Catalunya, els catalans o el català. Ferm defensor de la nostra llengua i del nostre país, sovint atonyina els uns i els altres, les espanyes més reaccionàries i la Catalunya fraticida on els uns i els altres es llencen els punyals. D'ocasions en que el creador d'El crac, Plats bruts o Porca misèria s'ha mullat per la llengua, n'hi ha a cabassos. Una de les més demolidores va tenir lloc fa unes setmanes, quan va llegir una piulada de l'escriptora i editora Iolanda Batallé lamentant el que va sentir quan "A l’hora de dinar, quasi abraço un grup de gent que parlava català pel carrer (han estat els primers del dia)Jo ja portava hores (he matinat) batallant perquè m’entenguessin en català al forn, a la cafeteria, al bus... Em sento indígena a Barcelona. A vosaltres també us passa?". Una sensació que Joel Joan compartia, anant encara més enllà.

248086729 437098491177717 8342604163000849594 n
Joel Joan / IG

L'autor d'Escape room, sovint té la sensació d'estar vivint en una escape room on sentir parlar català és un miracle, i així de rotund es mostrava, pel que fa a qüestions lingüístiques: "És així. Ni l’entenenAbans en dictadura era la llengua enrotllada, de la llibertat, ara és la llengua d’uns ploramiques, perdedors, insolidaris i supremacistes. No ho hem sabut fer millor. L'escriptor i poeta Carles Riba deia que no s’és ric pel que es té sinó pel que es dona. Com el que ell va donar a la llengua i a la pàtria amb l’exili que va patir":

A banda de defensar el català, Joel Joan és un dels millors directors i actors que tenim a Catalunya. Les seves darreres dues obres, si no les has vist, són una delícia: riures fins que et fa mal la panxa, ritme trepidant, mala bava, ironia, bon guió, bones interpretacions, una meravella que han vist molts espectadors, i els que ho hagin fet, entendran la sort que tenen d'haver-les pogut veure al teatre. Aquell Escape room era divertidíssima, fotent-se del mort i de qui el vetlla, i de com som els catalans. La següent, El gran comediant, també ha estat un èxit rotund. Però ara ha arribat un d'aquells moments que no haguéssim volgut mai: s'ha acabat la gira que l'ha dut, en aquesta etapa final, a terres valencianes.

261707717 408247861000222 5922453927165092771 n
Joel Joan / IG

I ha estat a Castelló, fi de ruta, des d'on Joel Joan ens ha tornat a emocionar als catalans amb unes paraules sortides del cor i l'ànima que ens han commogut. Un agraïment i un elogi en un moment exultant, on l'intèrpret i director estava emocionat per l'acollida i on es torna a comprovar que ell mai no defallirà a l'hora de seguir fent teatre, i del bo, i en català. "Avui hem acabat la gira de El Gran Comediant a Castelló amb el Teatre Principal a tope i dempeus en els aplaudimets. Molt guapo i emotiu. Tenim una nació i una llengua tan grans com l’ego del Comediant. Enorme!!!!":

 Té tota la raó. I gràcies a gent com ell, o a obres com la seva, ho continuarà sent. Ganes ja de tornar-lo a veure damunt els escenaris del país amb una altra obra.