Mai no ho hauria imaginat a l’abril quan va compartir una fotografia totalment despullada imitant un dels quadres de Fernando Botero, però Itziar Castro ha descobert gràcies a aquella publicació que té una malaltia i s’ha d’operar. A la imatge, l’actriu catalana lluïa el seu cos al lavabo mentre es mirava al mirall. Una instantània que de seguida va esdevenir viral. “Mucha gente me aplaudió y otros me insultaron por mi físico”, ha explicat ella mateixa al seu Instagram abans de revelar: “En medio de todos esos comentarios, Roger Codina, un chico al que no conozco y al que desde aquí doy las gracias, dijo una cosa muy curiosa: tienes lipedema”. Mai abans havia sentit aquesta paraula, que és el nom d’una patologia genètica de la qual ara sap que és portadora.

A través d’un vídeo que ha gravat especialment per parlar de la seva situació, l’artista relata el que va passar després que llegís les paraules del seu seguidor: “Busqué qué era el lipedema, hablé con mi médico... He descubierto que tengo una enfermedad genética”. Casualitats de la vida, el juny és el mes del lipedema. Aprofitant l’ocasió, Castro  detalla tot el que ha après de la malaltia des que va ser diagnosticada, fa poques setmanes: “El lipedema es una enfermedad progresiva, genética y mayoritariamente de mujeres. El 11% de las españolas tenemos lipedema. ¿Por qué no lo sabemos? Porque casi no se estudia ni se conoce. Mucha gente piensa que es celulitis o piel de naranja. Dicen que con dieta se va. No. El lipedema no se va con dieta ni deporte. Solo se puede quitar operando”. Els que la pateixen senten gran pesadesa a les cames i els braços, dolor espontani i tenen tendència als hematomes, fruit de l’acumulació de greix en grups de cèl·lules malaltes. “Siempre he dicho que soy una gorda feliz. Me gusta mucho mi cuerpo y solo adelgazaría y tomaría medidas por salud”, insisteix visiblement nerviosa i emocionada. “Me voy a operar. No es por estética, es por salud”.

 

La Itziar no ha descobert fins ara que tenia lipedema, tot i que és conscient d’haver experimentat alguns dels seus símptomes. Com quan durant el rodatge de Vis a vis, la sèrie on interpreta la presidiària Goya, va haver de marxar corrents a l’hospital per una afecció en una cama: “Tuvimos que hacer un parón porque una de mis piernas empezó a hincharse, tenía muchísima inflamación. Tuve que ir a Urgencias y me dijeron que tenía una infección, que tratamos con antibióticos. Precisamente en eso es en lo que puede degenerar el lipedema. Con el tiempo puede provocar infecciones, o llegar al caso más grave de que el sistema linfático se obstruya y vaya a peor”.

Itziar Castro vis a vis

FOX España

Ara l’actriu es troba en fase de preoperatori, i rep tractament d’uns especialistes per drenar el líquid que té a les cames i separar-lo del greix. Serà aleshores quan passi per quiròfan i l’operaran.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat