A les espanyes tenen tendència a perpetrar esperpents grotescos de cabra i pandereta a la mínima de canvi. No perden l'oportunitat de treure la caspa i la pols a la bandera i a la mínima que poden, demostren com es poden superar quan de fer el ridícul es tracta. Rubor en grau màxim i ells, tan contents. Com acaba de passar a Albacete. Poques coses agraden més a les autoritats i cossos de l'estat que una inauguració on poder lluir la rojigualda. I això és el que han fet unes 25 persones al municipi d'Ossa de Montiel, a Albacete. L'excusa?... Inaugurar una rotonda... Pausa per processar-ho. Uns segons per pair-ho. Ho tornem a repetir per si de cas: inaugurar una rotonda. Una rotonda que té un monument dedicat a la Guàrdia Civil i que ha compartit orgullosa la Benemèrita d'aquella zona, mostrant com una quinzena dels agents del cos es posaven cofois amb el tricorni al costat de la placa en honor a la seva tasca, i sota un sol de justícia... i la bandera espanyola.

"Esta mañana el Ayuntamiento de Ossa de Montiel ha inaugurado una rotonda donde se ha rendido un homenaje a la Guardia Civil. Tras el izado de la bandera nacional se ha descubierto una placa conmemorativa. La banda municipal ha interpretado el himno nacional y el del Cuerpo". Chim pum. Flors banderes i grogues, la bandera onejant, els guàrdies civil palplantats i ben quadrats a la rotonda i una posada en escena que hagués fet les delícies del difunt i recordat Luis García Berlanga. Ni 'La escopeta nacional' ni leches, hauria pensat. Res com la realitat i el ridícul que proporcionen els cossos de l'estat espanyol en ple any 2022. Però si totes aquestes imatges provoquen vergonya aliena, esperin-se a veure una altre que ha generat un allau de comentaris a les xarxes, amb tots els assistents a l'acte bien apretaditos para que salgan todos en la foto. Com diu un usuari, "Inauguració d'una puta rotonda. Ara imagineu la inauguració d'uns JJOO al Pirineu":

D'entre tots els comentaris que ha generat la imatge, destaca un del meravellós Lluís Llach, al que només li han calgut cinc paraules perquè se li entengués tot el que volia dir.

Lluís Llach TV3
Lluís Llach TV3

Cinc paraules perquè ens fixéssim en un dels membres de la foto, que evoca èpoques pretèrites. La xarxa, no per acostumats, han deixat de sorprendre's davant una nova mostra de tuf de ranci a les espanyes: