El títol d'aquesta peça posa què li ha passat al metro amb un home, però ben podríem haver posat què li ha passat amb un masclista repugnant i intolerant. L'actriu catalana Estel Solé, coneguda, entre molts papers, per la seva participació a La Riera de TV3, és molt més que una excel·lent actriu. També és una escriptora esplèndida, amb quatre llibres publicats, un d'ells, de poesia, que li va proporcionar guanyar aquest any el premi Amadeu Oller, Dones que somiaven ser altres dones.

Com ella mateixa diu, "Fem de tot i com podem: escriptora/actriu/producció-guió-direcció d’esdeveniments culturals". Actualment, a més podem veure-la moltes setmanes participant al debat de Xavier Sardà dels dijous, Obrim fil, a TVE.

estelsole 43508336 340873430002224 7819771220886215925 n

Estel Solé / @estelsole

Solé, a més, té el bon costum de dir a les coses pel seu nom i no callar-se ni una, especialment, quan el receptor del seu missatge és algú intolerant, egoista, masclista i d'altres virtuts que tenen molts homes avui en dia, malauradament.

L'actriu i escriptora acaba de verbalitzar en veu alta un fet que per desgràcia, es repeteix sovint als vagons de metro, i que segur que molts dels lectors hauran patit en la seva pròpia pell. Però és que a més, a la desagradable experiència cal afegir-li un component retrògrad per part de l'intolerant, que no només no s'ha retractat, sinó que ha tret pit, amb increpacions, insults i amenaces masclistes i fastigoses.

estelsole 220707533 2988125954770464 4592952525684864957 n

Estel Solé / @estelsole

Anem a pams. Aquest dilluns, l'Estel publicava un tuit a xarxes on deia que "Mal raig fulmini a la gent que té la mala educació de fotre música amb l’altaveu a tot drap dins els trens/metros". Acompanyava l'explícita queixa una imatge de Macaulay Culkin a Solo en casa, carregant una escopeta. Una imatge molt gràfica de la ira que li provoquen energúmens com el que es va trobar ella que tant proliferen.

Personatges habituals dels vagons de metro que es pensen que van sols, que es creuen que són a casa seva fent una festa o que creuen que a la resta dels passatgers ens interessa moltíssim la música que ell escolta. Gent a la que li rellisca totalment si algú al seu costat vol llegir, mirar el mòbil en silenci, parlar amb un acompanyant, dormir o pensar en les seves coses camí de casa o de la feina.

Solé no s'ha quedat aquí i ha aprofundit en la seva queixa, explicant com va ser la topada amb aquest mal educat. Diu que un senyor estava emprenyant als companys de vagó, ella inclosa. També hi viatjava "Una noia que li diu al senyor que està molestant a tot el vagó. Ens hi sumem 5 dones més".

L'home, lluny de retractar-se, les va "increpar, ens insulta i tanca amb 'tenéis suerte de ser mujeres que sinó…'". Ella mateixa acaba la frase que segur li ha passat pel cap a l'energumen: "ens rebenta/mata. Quan un home no ens mata, encara hem de donar les gràcies. Masclisme arreu".

estelsole 41796702 730748950617998 3238831228660519431 n (1)

Estel Solé / @estelsole

Solé ha reconegut que ella no va reaccionar en un primer moment, cosa que sí va fer la noia: "I vull agrair molt el gest a la primera noia que ha anat a dir-li al tio que era un maleducat, perquè feia estona que jo volia fer-ho, però he tingut por. Gràcies per empoderar-nos. L'hem ben acorralat entre totes".

Ens sumem a la denúncia de l'Estel. Tant de bo deixem de veure impresentables amb la música a todo trapo als vagons de metro. I sobretot, que deixem de veure d'una vegada per totes a masclistes lamentables.