L'any 1996, els espectadors catalans es van quedar amb la cara d'una jove actriu que formava part de la recordada Nissaga de poder. Interpretava l'Elisenda, i el seu nom era Eva Santolaria. A finals dels 90, va fer el salt a les televisions estatals fent el paper que la va consagrar i la va fer immensament famosa, el de Valle Bermejo a Compañeros. I a principis dels  2000, va obtenir el tercer paper més representatiu que se li recorda, el de Vero a 7 vidas.

santolaria nissaga

TV3

santolaria compañeros

Antena 3

santolaria siete vidas

Telecinco

A partir d'allà, la seva carrera va fer baixada. Ja no li donaven tants papers com abans, algunes participacions en sèries, alguna pel·lícula i força teatre. La catalana sap que un dia era l'actriu de moda i a l'altre, va fent el que pot... Com passa tantíssimes vegades en el món dels actors i les actrius. Una realitat que va verbalitzar de manera brutal en el discurs més aplaudit i incontestable de la gala dels premis Feroz que es va celebrar aquest dijous a Alcobendas.

penelope cruz

TeleMadrid

Hi eren noms majúsculs com Pedro Almodóvar o Penélope Cruz. D'altres de molt pes, com Antonio de la Torre, Paco León, Javier Cámara, Quim Gutiérrez, els Javis, Candela Peña, Miguel Ángel Silvestre o Leticia Dolera. Però també hi era ella, una Eva Santolaria que va entregar els premis a les millors sèries dramàtiques i de comèdia, no sense abans deixar potes enlaire la platea amb les seves paraules. Només irrompre a l'escenari, la primera en la frente: "ya sé lo que estáis pensando: los de mi generación, 'pero qué vien se mantiene esta chica'; y los más jóvenes, 'y esta pava, ¿quién es?' Yo era Valle, de 'Compañeros'. Mi obligo y el de Britney Spears eran lo más visto del planeta".

santolaria

TeleMadrid

"Compañeros en su época fue un fenómeno como el de La Casa de Papel. Solo que nosotros teníamos al Profesor Bacterio y a nosotros Antena 3 no nos canceló". Amb consell a la sèrie de joves amb les hormones a 1000 que ara ha agafat el relleu, els actors d'Élite: "Antes de iros a otra orgía, escuchadme, soy vuestro futuro. Disfrutad del momento, haced contactos y preparaos para el fracaso. Las series de adolescentes son como las boy bands: triunfa uno y el resto se queda esperando a que los vuelvan a juntar".

santolaria feroz

TeleMadrid

"He pasado de no poder salir a la calle a que si hay alguien que se me acerca sea para preguntarme si tengo un minuto para hablar del medio ambiente... Con la de papeles que no me han dado los últimos 10 años se podría reforestar el Amazonas. Esta profesión es tan bonita como cruel, se olvida muy rápido", va dir, per aprofitar i demanar amb ironia que deixin de cridar a Alexandra Jiménez i Mario Casas per fer totes les sèries. No sabem si servirà d'alguna cosa i si els productors i directors van prendre nota. Però el ferotge, divertit i cru discurs de Santolaria als Feroz es mereix una recompensa.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat