Trista, allunyada del focus mediàtic i arruïnada. Una imatge de Carmen de Mairena molt diferent de la que es podia veure a inicis dels 90 quan triomfava com a personatge freak de programes com Crónicas marcianas.

La dibuixant i dissenyadora, Carlota Juncosa, ha escrit Carmen de Mairena, Una biografia, un llibre que fa una radiografia subjectiva i crítica de la vida del personatge i sobretot, del seu entorn. Aquest matí, Jordi Basté l’ha entrevistat a El món a RAC 1 i ha revelat alguns dels episodis més obscurs del llibre.

“Esperava trobar-me la Carme de la tele i vaig quedar en shock”, explica Juncosa. Inicialment, la dibuixant es va posar en contacte amb ella per “fer broma” i perquè assistís a la presentació d’un projecte seu amb la idea d'atraure més gent i ser un reclam. Finalment, Carmen de Mairena no es va presentar -perquè no li pagaven-, i l’acte va resultar ser un fracàs.

CARMEN DE MAIRENA  wikimedia

Wikimedia

Juncosa, però, va voler indagar més sobre una figura que l’havia deixat totalment impactada. A l’entrevista a RAC 1, explica que va començar a entendre la situació quan va conèixer l’entorntrist” i “sòrdid” que la rodejava. Del seu representant, l’Alfonso, comenta que no està segura que li faci cap bé a Mairena. També destaca altres personatges clau a la seva vida com Juan ‘El Grifota’, una persona que defineix com obertament franquista i molt contradictòria.

En cadira de rodes, cobrant 540 euros al mes i envoltada de gent que se n’aprofita d’ella. Aquest és el record que Carlota Juncosa guarda de l’any que va compartir amb Carmen de Mairena (2012). Actualment té 84 anys i viu a una residència. Un relat que explica el la turbulenta realitat d’un personatge que va transitar de la comèdia a la tragèdia.