En plena onada d’aldarulls racials als Estats Units, les xarxes socials es van fondre a negre aquest dimarts en el que s’ha anomenat Blackout Tuesday. Una apagada simbòlica en algunes plataformes com Instagram, en la qual molts usuaris van publicar fotografies totalment negres per homenatjar el ciutadà afroamericà George Floyd, mort a mans de la policia, i denunciar el racisme que encara avui pesa com una llosa sobre els EUA. Acció del tot innòcua i superficial, pensen alguns. Com el raper madrileny C. Tangana, que és dels que opina que, si bé atorga visibilitat al problema, no acaba amb ell ni molt menys. El cantant de Mala mujer, exnòvio de Rosalía i guanyador de dos Grammy Llatins es mulla a Twitter i va una passa més enllà. Tot i que la seva proposta no ha agradat gens als seus seguidors espanyolistes.

traper c. tangana instagram

@c.tangana

Per a C. Tangana, racisme és molt més que la discriminació que pateixen els negres dels EUA pel seu color de pell. També ho és la visió eurocèntrica de l’arribada de Colom al continent, per exemple, quan els nadius van descobrir que eren indis, que vivien a Amèrica i que havien d’obeir uns reis i un déu d’un altre món que no era el seu, tal com afirmava irònic l’escriptor Eduardo Galeano al seu llibre Los hijos de los días. Versió de la història esbiaixada que l’intèrpret demana revisar: “¿Qué tal si quitamos de los libros lo del descubrimiento de América y lo llamamos por su nombre? Es un pelín más complicado que el cuadrado negro en Instagram pero es facilito de resolver”. Proposta de l’artista i crítiques de l’unionisme. Hi ha qui es nega a acceptar les insinuacions que la conquesta d’Amèrica va ser un genocidi:

No és la primera vegada que C. Tangana encén els ànims de l'espanyolisme. A l'octubre va trepitjar ulls de poll entre l'unionisme, quan enmig de les protestes per la condemna als presos polítics catalans va retreure als partits polítics espanyols que la culpa era seva per no haver permès un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. I aquests dies que els ultres es manifesten, cassola en mà, al barri de Salamanca de Madrid, fa una crida a resignificar la rojigualda perquè ara és "fascismo y derecha".