Després de la pandèmia sanitària (o al mateix temps), la pandèmia econòmica. La crisi pel coronavirus s'està enduent, malauradament, moltes vides. I també molts llocs de treball. L'economia de milions de persones, a fer miques. Els números no surten, els comptes fan tremolar de neguit, llocs de feina que desapareixen, la situació laboral esgarrifa només de pensar-hi. I ara, qui ha fet l'anàlisi més demolidora al respecte, ha estat Lluís Marco.

lluis marco

TV3

L'excepcional actor català, amb un talent interpretatiu forjat en nombroses sèries i obres teatrals (Ventdelplà, Hospital central, Hispania, Romeu i Julieta, Nixon-Frost, Copenhaguen...), pare de la també actriu Marta Marco i de l'exjugador de bàsquet Carles Marco, és, a banda de tot això, algú que quan parla, cal escoltar-lo. I no només per la prodigiosa veu de doblador que el caracteritza, que també. Diu a les coses pel seu nom, i reparteix castanyes a tort i a dret, especialment a la classe política.

lluis marco2

TV3

Un dels col·lectius que malauradament viuen i viuran amb angoixa i sense saber què passarà amb ells, és el dels actors. Els teatres van ser del primer en tancar i seran de l'últim en reobrir. Milers d'actors i actrius s'han quedat sense feina, i les perspectives no són molt esperançadores. I si a més, veu que segons qui, torna a tenir feina, imaginin la crispació que li corroeix per dins:

Marco s'indigna, i amb raó, escoltant com molts s'omplen la boca sobre els llocs de treball, sobre l'economia del país, sobre fer el cor fort per tirar endavant i bla, bla, bla. Paraules. Però a l'hora de la veritat, hi ha alguns professionals (i d'altres vividors) que no consta en acte que vegin perillar la seva cadira. Ho resumeix Marco amb la pregunta més precisa, encertada i descarnada del desconfinament:

En un tuit posterior, Marco va més enllà i es pregunta si "Per ser polític fan falta moltes llums o n’hi ha prou amb pagar el rebut de la llum?". I afegeix pels polítics que es donin per al·ludits: "Pregunta per els partits polítics. Quedan càrrecs lliures remunerats estil no fotre res i cobrar?". Com ell diu, clar i català.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat