L'any 1990, ja fa 33 anys, una pel·lícula va arrasar a tot el planeta. Un film dirigit i interpretat per Kevin Costner que no només va fer miques les taquilles de tot el món, sinó que també li van servir per guanyar set estauetes dels Oscars: millor pel·lícula, director, fotografia, muntatge, guió adaptat, banda sonora i so. Una meravella anomenada Dances with wolves, on Costner interpretava un tinent dels estats del nord, John Dunbar, ferit a la guerra de Secessió nordamericana, que va a parar a un territori dels indis Iakota, part del poble sioux, amb el seu cavall i el seu gos Calcetines. Allà, és adoptat com un membre més de la tribu, que el bategen amb el nom de El que balla amb els llops, el Bailando con lobos del títol.

El personatge interpretat per Costner es relaciona, doncs, amb la tribu índia, fent amistat amb alguns dels seus membres com Ave que patea, Cabello al viento, Diez osos, Chal negro, Ternero de piedra, Nutria o Risueño. Aturem-nos en aquest últim. L'actor que li donava vida era Nathan Lee Chasing His Horse, un jove que aleshores era només un noi, i que segur que tots recordaran quan els hi mostrem aquestes imatges:

nathan
Nathan Lee Chasing His Horse
nathan2
Nathan Lee Chasing His Horse

El nom del seu personatge, en la versió original, era Smiles a lot (somriu molt). Però en la imatge d'ell que ara veuran no somriu gens ni mica. I sobretot, més que la imatge, el que no fa somriure, ans al contrari, és tot allò del que se l'acusa, ja que acaba de protagonitzar una detenció esgarrifosa per tot el que ha arribat a cometre. Així és ara Nathan Lee Chasing His Horse en l'actualitat, 33 anys després de fer de noi que idolatrava el tinent Dunbar.

Lee Chasing His Horse ha estat detingut a la seva casa de Las Vegas quan estava acompanyat de les seves cinc dones, totes elles amb armes i disparant als cossos de seguretat que han procedit a la detenció. Se l'acusa de ser el líder d'una secta coneguda com 'El Círculo'. I no queda aquí la cosa. Les acusacions que recauen sobre ell fan posar la pell de gallina: a través de la secta cometia suposats abusos a menors, ara s'enfronta a càrrecs per agressió sexual a menors de 16 anys, per agressió sexual a dues dones majors d'edat, per tràfic sexual i per abús a menors. Acusat d'agredir sexualment diferents menors indígenes, ja s'han identificat sis víctimes d'uns fets que haurien tingut lloc des de principis del 2000 fins ara. A més, també cobrava per concertar cites de noies menors d'edat amb d'altres homes i a casa seva hi han trobat diferents targetes de memòria amb vídeos de les agressions.

las vehas nathan
Detenció de Lee Chasing His Horse
las vehas nathan2
Detenció de Lee Chasing His Horse

I encara hi ha més. El detingut, a més d'ensenyar a disparar a les seves cinc dones, els hi havia donat unes pastilles letals que havien de prendre per tal de suïcidar-se abans que les detinguessin, en cas que la policia volgués "separar la família". Aquest individu no tenia, a més, uns antecedents que feien pensar en ell com en un ciutadà modèlic. Tot el contrari. El 2015 va ser expulsat d'una reserva indígena per tracta de persones, ja que feia servir la seva fama com a curander i els seus coneixements "com a eina per agredir sexualment a menors", segons informes policials.