Ara fa tres anys, els col·legis electorals s’omplien de catalans que volien decidir a les urnes el futur polític del país. Una jornada que quedarà per sempre marcada com una de les dates clau de la història de Catalunya. La repressió policial contra els votants, ordenada pel govern espanyol amb Mariano Rajoy al capdavant, aquell 1 d’octubre del 2017, no va ser prou per impedir que prop de 2,3 milions de persones es mobilitzessin per a defensar el seu dret de vot. L’1-O del 2020, les coses han canviat força. Els líders independentistes d’aquell moment són a la presó o l’exili, i fa tot just tres dies, la justícia espanyola va confirmar la inhabilitació del president Quim Torra per la pancarta sobre la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. Enmig d’aquest context, són molts els ciutadans que han commemorat avui, d’alguna manera, la data del referèndum. També alguns dels famosos que hi van participar.

violència policial referèndum sergi alcàzar

Mesa electoral referendum 1 O Sergi Alcazar 03

El contrast de l'1-O: de la repressió policial a la imatge de les urnes | Sergi Alcàzar

A través de les xarxes socials, personatges del món dels mitjans de comunicació, la cultura o l’esport han reivindicat l’1-O i han recordat com van viure aquella jornada històrica. Com el locutor de ràdio Òscar Andreu, que va creure que “els equidistants” deixarien de ser-ho i sortirien al carrer “per manifestar-se contra les garrotades”. “Analista”, s’autodefineix sarcàsticament. També s’hi ha referit la corredora de muntanya Núria Picas, que afirma que “l’1 d’octubre és coratge i dignitat”. O el productor de televisió Josep Maria Mainat. L’ex de La Trinca denuncia amb un vídeo que els catalans que van anar a votar van ser “brutalmente apaleados”. Les imatges de la policia estomacant votants esgarrifen. Escenes que recorden igualment els actors Marc Martínez i Biel Duran, que escriuen als seus comptes de Twitter que ho tornarien a fer.

Famosos catalans que van viure l’1-O de prop i que tres anys més  tard el reivindiquen. Aquest mateix dia però del 2017, els que van alçar la veu contra la violència policial van ser nombrosos. Gerard Pique, els germans Pau i Marc Gasol, Úrsula Corberó, Carlos Cuevas o fins i tot Dulceida van ser alguns dels que van denunciar les agressions als votants catalans.