De la llança al telèfon mòbil. Aquesta evolució que hem escrit en sis paraules ha costat centenars de milions d’anys. Hem experimentat canvis, revolucions i avanços en tots els àmbits. Però el cos humà ha evolucionat molt poc en comparació amb el desenvolupament de l’alimentació, que ha experimentat canvis vertiginosos. En aquest context ha nascut la dieta Paleo, que tal com asseguren els seus creadors, és un retorn als orígens.

Un desequilibri que molts experts i nutricionistes consideren que és causant de moltes malalties que patim avui dia. I tot per una raó cabdal: el nostre ADN està programat per viure com un caçador-recol·lector. La dieta Paleo és una dieta basada en tot tipus de verdures i hortalisses, i inclou també proteïna animal, greixos de qualitat, fruites, tubercles i altres vegetals. En canvi, evita cereals, llegums, sucre, olis refinats, lactis i productes processats.

Et donem 10 claus per seguir correctament la dieta Paleo:

Dos o tres àpats al dia. Els nostres avantpassats menjaven molt més esporàdicament, no pas com avui en dia. Per això l'ésser humà es va adaptar a emmagatzemar greix per utilitzar-lo com a energia en temps d'escassetat. Actualment la majoria de persones menja quantitats excessives de carbohidrats i emmagatzema molt més greix del que consumeix.

Eliminar sucres. El sucre no només són els dolços. Durant el dia bevem quantitats de sucre molt més altes de les que en som conscients, especialment a través de refrescs, sucs o llet amb lactosa. A l'hora de beure és recomanable ingerir aigua, te o cafè, sense sucre ni edulcorants.

No al gluten. El blat, l’espelta, la civada, el sègol... és molt més sa comprar-los sense gluten. Siguis celíac o no, el gluten és una proteïna que en grans quantitats és contraproduent pel sistema immunitari.

Prohibits els olis vegetals derivats de cereals. L’oli de gira-sol, de blat de moro, de sèsam o la soja estan plens de toxines i tenen alts índexs d’omega6. Substitueix-lo per Ghee o mantega clarificada, greixos animals, oli de coco o d’alvocat.  

Carnívors 100%. Si ets carnívor, aquesta és la teva dieta. No et privis de carn vermella, blanca, ous, peix i marisc. Són greixos bàsics per l’organisme. Som una espècie que va evolucionar gràcies a menjar i cuinar carn.

Fruites i verdures. El verd no només és pels conills. Gaudeix de les verdures crues, cuinades, bullides o al forn. Prova de fer cremes de verdures, atreveix-te a comprar-ne algunes que mai hagis tastat o a buscar receptes diferents.

Sense por a les tripes. Grans xefs i persones vinculades al món de la gastronomia  asseguren que les tripes són les grans infravalorades de la nostra gastronomia. No en tenim cultura, però un parell de vegades a la setmana ens aporta vitamines altament beneficioses per a la nostra salut.

I el calci?

Gairebé tots els aliments aporten calci: les ametlles, el peix blau, els ous o les verdures de fulla verda. A les tribus amazòniques i a altres societats caçadores-recol·lectores porten una dieta totalment Paleo i no pateixen problemes de descalcificació. Prendre el sol és una bona solució, ja que la vitamina D té un paper fonamental en l'assimilació del calci.

El greix no és un enemic

El greix saturat de qualitat pot suposar un alt percentatge de les calories que ingereixes en un dia sense que sigui cap problema per la salut. És important apostar per carn ecològica, de qualitat. El mateix passa amb els ous. Els greixos de qualitat, acompanyats d’una dieta sana i equilibrada, no són un enemic.

Esport

La vida sedentària que portem avui en dia no té res a veure amb la dels nostres avantpassats. L’exercici diari de supervivència que realitzaven per protegir-se de perills i amenaces, o simplement, per aconseguir menjar, comportava un gran consum de calories i alhora grans beneficis cardiovasculars. La vida no són matemàtiques, però una dieta equilibrada i la pràctica de l’esport és una fórmula que sempre suma.