Cada cop és més comú trobar-se amb gent que no menja productes amb gluten. Alguns ells han estat diagnosticats de malaltia celíaca, i per tant estan fent allò més adequat. Però d'altra gent no té cap constància mèdica de problemes amb el gluten i s'ha sumat a la moda d'una dieta suposadament més sana. El doctor Álvaro García-Manzanares, un dels participants en el Congrés Anual de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició que se celebrava aquesta setmana a Màlaga, alerta contra aquest costum. Demana que abans d'adoptar una dieta sense gluten, es vagi a un professional que confirmi si realment hi ha malaltia celíaca o sensibilitat al gluten. I que si algú suposa que té problemes amb els aliments, que consulti el metge el més aviat possible, perquè moltes vegades la malaltia celíaca es detecta de forma molt tardana.

Senzillament, una moda

Als Estats Units hi ha gairebé un terç de la població que defuig el consum de gluten. Això, segons els especialistes, no té cap fonament, ja que les estimacions més altes situen els celíacs i els sensibles al gluten en un 10 % de la població. Però hi ha rumors que asseguren que abstenir-se de gluten permet curar malalties com l'obesitat, l'Alzheimer o la depressió (òbviament, sense cap prova científica).

La malaltia celíaca

El gluten és el conjunt de proteïnes presents a alguns cereals, com el blat o l'ordi (els més consumits). Els celíacs han d'abandonar per complet el consum de gluten, perquè el consum d'aquest els pot provocar múltiples conseqüències negatives. També, darrerament, es parla de la sensibilitat al gluten no celíaca, una malaltia no tan greu, de nou diagnòstic, que afectaria a un nombre de gent molt més alt que la malaltia celíaca. Malgrat tot, encara hi ha moltes discusions científiques sobre aquesta dolència.

El mite de la soja

Al Congrés Anual de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició també s'ha debatut sobre la soja. El consum d'aquest producte s'ha disparat, perquè hi ha molts rumors que li atribueixen múltiples efectes beneficiosos per a la salut. Els nutricionistes asseguren que és cert que té algunes propietats positives, però no totes les que li atribueixen. I insisteixen que és fals que pugui substituir per complet als aliments d'origen animal com diuen alguns. Ara bé, tampoc són certes algunes propietats negatives que se li atribueixen, com la d'augmentar el risc de càncer de mama.

Consultar el professional

Els professionals de la nutrició es senten preocupats perquè cada cop hi ha més gent que adopta dietes deixant-se portar per informacions poc fiables aparegudes a internet o por recomanacions d'amics i familiars. Els nutricionistes aconsellen a tothom que, abans d'embrancar-se en dietes que poden ser costoses i molestes, consultin a un metge especialista.