Durant l’estiu llegiràs infinitat de dietes, trucs nutricionals i aliments que et poden ajudar a perdre pes i, alhora, mantenir uns hàbits saludables. Cadascuna té les seves variacions, algunes aposten pel consum de proteïna com a base nutricional, altres prioritzen els vegetals... totes ofereixen diferents metodologies que busquen adaptar-se a les teves necessitats.

Però si fas una visió global d’aquesta voràgine de propostes arribaràs a una conclusió: totes convergeixen en evitar sucres refinats. A diferència dels greixos i la proteïna, els sucres refinats no aporten cap valor nutricional.

Et proposem algunes alternatives naturals que afegiran un toc de dolç als aliments sense aportar tots aquests elements innecessaris pel teu cos. Si sou llaminers i no us agrada renunciar al dolç, aquests 5 aliments us poden interessar.

Mel de Maple

Aquesta mel s’elabora a partir de la saba de l’auró. El producte que s’extreu d’aquest arbre és un dels aliments insigne de la cultura canadenca. Durant la primavera, amb les temperatures més càlides, s’aprofita per extreure aquest dolç i saludable aliment dels aurons dels boscos del Quebec. A part del seu gust, aquest endolcidor aporta importants beneficis per a la nostra salut gràcies als seus antioxidants i els components de zinc i ferro. És molt recomanable per prevenir malalties com el càncer o la diabetis. 

Es tracta d’un producte que s’adapta al dolç i al salat. Serveix per a postres com pastissos o fins i tot per macerar carns.

Extracte de fruita del monjo

Aquesta planta enfiladissa prové del nord de Tailàndia i del sud de Xina, on és coneguda com Luo Han Guo. A diferència de l'estèvia, no deixa un gust amarg i és 300 vegades més dolç que el sucre, per això s’ha d’utilitzar en poques quantitats.

La fruita del monjo no incrementa la glucosa en sang, regula el funcionament correcte del fetge, ajuda a baixar el colesterol, i si sou asmàtics, patiu problemes respiratoris o sou al·lèrgics, us en reduirà els símptomes.

La seva escorça s’utilitza per fer tes i és perfecte per donar un toc de dolç als teus sucs de fruita o smoothies!

Melassa

La melassa de canya és un derivat de la canya de sucre. S’aconsegueix a partir de la cocció de la canya, evaporant el sucre fins que s’aconsegueix una textura semblant a la mel. Per saber si davant nostre tenim una melassa de qualitat, ens hem de fixar en el seu color. Com més fosca sigui, més nutrients concentrats tindrà.

Es tracta d’un aliment molt recomanat per a esportistes i persones que pateixen anèmia, ja que conté molta glucosa i ferro. A més presenta alts índex de calci i vitamina B.

La Melassa és ideal per combinar amb iogurts o fruites com la poma, plàtan o maduixes i formatges frescos. També és molt utilitzada en rebosteria. 

Sucre de coco

El sucre de coco s’aconsegueix a partir del nèctar de les flors de la palmera. Una de les seves característiques més destacables és que conté un índex glucèmic molt baix, és a dir, els carbohidrats són de lenta absorció fins a convertir-se en glucosa en sang. D’aquesta manera no es generen pics alts de sucre en sang i evitem acumulacions de greixos innecessaris.

El sucre de coco és ric en potassi, ferro, magnesi, zinc i vitamina B i C. COm que té un alt contingut en aminoàcids, sobretot en glutamina, ens ajudarà a evitar aquells “atacs de dolç” que tan ens penalitzen.

Xarop d’atzavara

L’atzavara és una planta provinent de Mèxic. Té una llarga història com a planta medicinal, edulcorant, i també es pot fermentar per obtenir-ne tequila. El xarop d’atzavara, com el sucre de coco, té un índex glucèmic molt baix, ja que quasi  tot el sucre que conté prové de la fructosa.

Disminueix els nivells de colesterol, inhibeix el creixement de bactèries patògenes com l’E. coli o la salmonel·la i estimula el creixement de la flora intestinal. És ideal per acompanyar amb avena, iogurt o coquetes de blat de moro.