Després de la 'picabaralla' dels darrers anys entre restaurants catalans i madrilenys per aconseguir noves estrelles Michelin, enguany el resultat és clar: Catalunya és líder en obtenció d’aquestes distincions gastronòmiques.

Són 5 els restaurants catalans que han obtingut per primer cop una estrella Michelin, per tres de la Comunitat de Madrid i dos del País Valencià, les Illes Balears i Castella i Lleó, segons l’anàlisi d’infoempresa.com, que ha posat el focus en els quinze nous restaurants de l’Estat que han guanyat estrelles Michelin el 2016.

Restaurants ‘joves’ i més econòmics

Si d’alguna cosa destaquen els ‘nouvinguts’ a la Guia Michelin, és que han estat inaugurats, de mitjana, en els darrers tres anys. Només un d’aquests nous guardonats xoca amb la dada:  l'Antic Molí d’Ulldecona, que porta operatiu des de fa 12 anys.

L’altra característica és que són més barats. El preu mitjà del menú degustació dels restaurants espanyols de la Guia Michelin l’any 2016 ha estat de 65 euros, mentre que a la guia acabada d’estrenar per a 2017, és de 58 euros. Això és un 11% més econòmic que l’any passat, i un 22% menys que el 2015.

Mapa de tots els restaurants catalans de la Guia Michelin

Elaboració: Albert Acín

Són 48 els restaurants amb estrelles Michelin que hi ha a Catalunya.

Tres d'aquests tenen 3 estrelles Michelin: El Celler de Can Roca (Girona), Sant Pau (Sant Pol de Mar) i Lasarte (Barcelona).

N’ hi ha 5 que posseeixen 2 estrelles: Moments (Barcelona), Enoteca (Barcelona), ABaC (Barcelona), Les Cols (Olot) i Miramar (Llançà).

Els 40 restants tenen 1 estrella Michelin.