Quan muntes un restaurant, desitges, esperes i sobretot necessites, que els clients l'atapeeixin. És una qüestió econòmica i també d'orgull. En aquest plantejament hi cap un local bonic, una oferta econòmica competitiva, un servei molt ràpid, excel·lent producte... N'hi ha que, amb gran ambició gastronòmica, decideixen apostar per una opció més complexa i per una cuina d'avantguarda, freqüent a les grans ciutats però no tant en petits pobles.

Aquesta ambició gastronòmica és la que van tenir fa 5 anys l'Elisabet i el Gerard quan van decidir reformar els baixos d'un hostal de la família situat a Pals per obrir el restaurant Vicus. Per a això van buscar un cuiner amb experiència en grans cuines catalanes, Damià Rafecas, que encara que no fos un número u volgués arribar a ser-ho. Van deixar que Damià dissenyés la cuina i van reformar els baixos de l'edifici sabent que no tenir terrassa a Pals era una cosa que requeria un interior amb personalitat, si volien atreure el comensal de la zona.

Sales de sostre alt, taules separades, totes amb estovalles. Un espai mancat de vistes (la carretera que passa pel mig de Pals tot just està a dos passos de la porta) dissenyat per aïllar-te de l'exterior. Menjador silenciós, servei atent però no invasiu.

La cuina és el diferencial. Vam menjar plats molt elaborats, amb molts matisos. Es tracta d'aquest tipus de menjar que mereix i necessita tota l'atenció. Per distreure la gana, unes croquetes de llonganissa ben fregides i sucoses. Començant el menú que ens van configurar, una coca de seitons molt interessant, amb massa molt cruixent i una temperatura temperada que feia cada mos especialment agradable. Amb el següent plat, una albergínia fumada amb formatge de cabra, tot disposat en daus com escacs, es va escoltar un oh! a la taula, i no pas per la presentació sinó pel sabor. Exquisit. Al mateix gran nivell el següent plat, un melós carpaccio de peus de porc amb gambes i minipatates soufflé, i, per acabar els primers, unes navalles en escabetx, de sabor tan atrevit com la seva presentació.

Croquetes de llonganissa

Coca de seitons

Albergínia fumada amb formatge de cabra

Carpaccio de peus de porc amb gambes i minpatates soufflé

Navalles en escabetx

A Vicus presumeixen dels arrossos, així que per no haver de decidir demanem els dos que apareixen a la carta, el negre de l'Empordà, i el sec amb escamarlans. Sens dubte en destaquem el primer, el color negre del qual, com és típic en l'Empordà, no s'aconsegueix mitjançant tinta de calamar, sinó mitjançant ceba molt caramel·litzada amb mantega. Exquisit i magnífica execució. Atenció, demana el genuí allioli de la casa, que dóna gust, textura... i no prova malament! Per tancar els salats, una arriscada Cua de bou, a la qual que Damià Rafecas hi col·loca a sobre unes fines fulles de remolatxa i una mica de iogur. No t'espantis, tot està en quantitats perfectes i les frivolitats de la cuina estan molt ben integrades als plats, i aconsegueixen que a la boca els sabors i les textures es barregin divinament.

Arròs negre de l'Empordà

Arròs sec amb escamarlans

Les postres que vam menjar estaven a l'altura de tot l'anterior, tant en concepte, com en gust. Broden el pastís tatin de poma, i sorprèn i diverteixen les postres que elaboren amb les llimones que tenen al costat del restaurant, que recorda al típic gelat comercial de la "llimona gelada".

Pastís tatin de poma

Gelat de llimona

El Vicus és una capsa de sorpreses, una festa per als sentits. Un restaurant en el qual les millors visites les trobes al plat, on en cada mos i en cada glop (curiosa i treballada carta de vins de petita producció) es "degusta" la gran dedicació i compenetració de l'equip cuina-sala. Encara que només siguis assidu@ de restaurants de menjar tradicional, encara que a l'estiu només vulguis anar de terrassa en terrassa, dóna-li una oportunitat a l'equip del Vicus. La mereix!

Puntuació
Menjar   Vins
83   75
Servei   Local
70   67
Preu   Estrelles Miguelín
40€  
Per persona: entrant, principal, postres i copa de vi. Tenen menú degustació i d'arròs.  

On és Vicus restaurant?

Adreça: Carrer Enginyer Algarra, 51 – 17256 Pals (Baix Empordà)

Telèfon: 972 636 088

Horari: de 13:00-15:30 / 20:00-22:30 // Dimarts tancat

Web: vicusrestaurant.com