Fa 12 anys, un grup de 3 amics va decidir aconseguir un petit local en el Born per disposar d'un espai on servir menjars als amics. Al cap d'uns mesos, d'amics va passar a amics dels amics i, d'aquests, als seus coneguts. Al final se'ls va escapar de les mans i van haver d'obrir l'espai al públic general. Així va començar el restaurant que et proposem aquesta setmana, el Montiel Espai Gastronòmic.

Ubicat al carrer Flassaders 19, a escassos 5 minuts de la Catedral de Santa María del Mar, el Montiel està dividit en 2 plantes. Nosaltres vam ser en la planta de l'entrada i, fins i tot sent més informal que la planta superior (p. ex.: les taules no tenen estovalles), ens va encantar. Potser eren les petites taules de fusta, o les parets de pedra, o els tons càlids de la llum, o la multitud d'ampolles de vi. No ho sabem, però estem convençuts que l'espai és acollidor, desprèn mim i es genera un ambient íntim, ideal per a un sopar tranquil en parella.

L'alma mater del local és un dels 3 copropietaris: Marcos Eiras, un singular argentí químic-músic-restaurador establert a Barcelona des de fa diversos anys. Ens va explicar la història dels orígens del local i que van ser pioners a Barcelona en crear un concepte gastronòmic amb un servei més proper i informal. També ens va explicar que, des de l'inici, la seva filosofia s'ha basat en el concepte "bioètic", utilitzant productes d'alta qualitat, ecològics i de productors KM0 compromesos amb el medi ambient i amb el seu entorn local.

Evidentment, treballar exclusivament amb aquest tipus de productes aporta múltiples beneficis en frescor, salut, medi ambient, economia local, etc. però el seu cost més gran es veu reflectit en els preus de la carta. Aquesta és la base de plats de mercat, específica a cada temporada i compte amb opcions veganes i sense gluten. A més de la carta, l'equip del Montiel ha dissenyat un menú de degustació (72€/pax, 6 plats i 2 postres, sense beguda) amb què podràs provar aquells plats més característics de la carta (aquesta és l'opció per la qual ens decantem en la nostra visita).

Es nota que a Marcos i als seus socis els agraden els vins, ja que han confeccionat una carta amb prop de 80 referències, per a tota mena de butxaques, on abunden les d'origen català i de cultius ecològics/biodinàmics/naturals. Una cosa que ens va semblar realment única és la possibilitat de consumir a copes totes i cada una de les referències, tan sols et cobraran una cinquena part (1/5) del preu de l'ampolla.

En relació amb l'experiència gastronòmica, els Miguelines trobem tots els plats al mateix nivell (1*) i amb dos elements comuns: la priorització del sabor natural de l'ingredient principal del plat i la cura per l'estètica, amb plats ben presentats i cada un servit a la seva pròpia vaixella.

Dels que vam degustar, et recomanem que provis els "Pèsols de Sant Andreu de Llavaneres", al dente i acompanyats amb uns calamarsets i un dau de papada de porc. L'arròs (de mar o de muntanya), nosaltres provem el de muntanya i estava ben gustós i amb l'arròs al punt. Una versió diferent, d'un plat ja molt habitual als menús, és el seu "Ceviche de peix de platja" que el serveixen amb la peça de peix lleugerament marinada acompanyat de la llet de tigre (picant) en sorbet.

Pèsols de Sant Andreu de Llavaneres amb calamarsets al toc de menta

Pèsols de San Andreu de Llavaneras amb calamarsons al toc de menta

Arròs de muntanya amb carxofes

Arròs de muntanya amb carxofes

Ceviche de peix de platja amb sorbet de llet de tigre

Cebiche de peix de platja amb sorbet de llet de tigre

Dels dos dolços que hi ha al menú, l'"Escuma de crema catalana" mereix una menció especial. Barreja diversos ingredients i diverses textures: carpaccio de maduixes, escuma de crema catalana, gelat de fonoll, roca de maduixa i crema de llimona. La bonica composició pot semblar una mica caòtica, però la veritat és que tots els ingredients junts en una cullerada són boníssims.

Escuma de crema catalana amb maduixes i fonoll

Escuma de crema catalana amb maduixes i fonoll

Gaspatxo de maduixes amb sorbet de cogombre

Gaspatxo de maduixes amb sorbet de cogombre

Hauries d'anar al Montiel? Sí. El lloc té encant, el menjar està ben executat, els ingredients que utilitzen són d'alta qualitat, el servei és eficient i professional i, a més, pots provar prop de 80 vins a copes!

Puntuació
Menjar   Vins
69   79
Servei   Local
70   69
Preu   Estrelles Miguelín
45€/pax   1 estrelles

 On és "Montiel"?

Adreça: Carrer Flassaders, 19, 08003 Barcelona

Horari: Dilluns, dimecres, dijous, divendres, dissabte i diumenge de 13:00 a 14:30 i de 19:00 a 22:30. Dimarts tanca. 

Telèfon: 932 68 37 29

Web: http://www.grupmontiel.com