L’arròs, aquell aliment que tantes cultures tenen com a referència, però els beneficis del qual poden estar ara en entredit. La raó? L’arsènic.

Has pogut sentir en alguna ocasió que l’arròs conté arsènic en excés. No és cap mentida: en té 10 o 20 vegades més que d'altres cereals. Com que es cultiva en condicions inundades, té més accés a aquest element, el qual és transferit a les aigües subterrànies a través de les roques. El problema, segons reconeix la Unió Europea, és que l’arsènic pot ser tòxic.

Davant d’això, hem de deixar de menjar arròs? L'Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha afirmat això, encara. Però, segons ha explicat a la BBC Andy Meharg, expert en ciències biològiques de la Universitat de Queens (Belfast, Irlanda del Nord), hi ha formes més saludables de cuinar-lo que com estem acostumats.

Pixabay

Mètode tradicional vs mètode saludable

La pràctica més habitual és omplir l’olla amb dues parts d’aigua i una d’arròs (sense haver fet res prèviament). Esperem que l’aigua es vaporitzi, i llavors ja tenim el plat a punt.

Doncs bé, aquesta és la forma de cuinar l’arròs que deixa més arsènic en l’aliment. Hi ha dos mètodes més.

El segon, consisteix a omplir l’olla en cinc parts d’aigua i una altra d’arròs. Els resultats són evidents: redueix fins a un 80% els nivells d’arsènic.

Però hi ha una tercera fórmula, la més saludable: primer, posar l’arròs en remull unes quantes hores (podria ser la nit anterior). Segon, rentar-lo al màxim fins que l’aigua que se’n desprèn surti clara. I tres, ara sí, introduir a l’olla una part d’arròs i cinc d’aigua. Si vols arròs en condicions, aquest és el millor mètode per cuinar-ho.

Quin arròs conté més arsènic?

Tot l’arròs té abundants quantitats de la citada toxina, però no als mateixos nivells.

Rissoto d'arròs integral. Pixabay

El també biòleg ha explicat a la BBC que l’arròs basmati és el que menys arsènic conté. Per contra, l'integral és el que més, a causa de la pellofa.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat