Apuntar informacions enganyoses sobre el temps de congelació dels aliments en els seus envasos és una tècnica cada vegada més emprada pels supermercats. Això és el que assegura una enquesta realitzada per AsktheQ, organització del Regne Unit que vetlla pels drets dels consumidors i la compra informada.

Segons aquest estudi, tres de cada quatre supermercats recomanen congelar la carn fresca que es pot adquirir en els seus lineals el mateix dia de la compra. Una dada que els experts en alimentació desmenteixen, ja que afirmen que el producte es pot congelar de manera segura fins poc abans de la data de caducitat.

Aquestes recomanacions poc precises dels supermercats sobre la congelació d'aliments provoca que moltes famílies estiguin llençant a la brossa carn fresca que podria ser congelada, ja que els consumidors arriben a creure que si no la congelen el mateix dia que és comprada, el seu consum deixa de ser segur i fiable. 

Aquesta enquesta, que es va centrar en sis lineals de carn fresca que comercialitzen 11 minoristes del país, revela que 10 d'ells recomanaven el consum de carn congelada en un termini màxim de 30 dies. Una dada errònia, ja que el seu consum es pot allargar molt més temps.


Quant de temps es conserven els aliments al congelador?

Segons la European Food Information Council, els aliments poden conservar-se al congelador entre 3 i 12 mesos amb tota seguretat i sense que la seva qualitat es vegi minvada. El temps varia depenent de l'aliment en qüestió.

El web de Freezerlabels, un grup especialitzat en l'etiquetatge d'aliments refrigerats, ofereix una sèrie de gràfiques que ens ajuden a tenir referències aproximades dels diferents productes.

Imatge de freezerlabels.net

Per exemple, en el cas del xai i la vedella, s'aconsella no conservar-los més de 9 mesos. Pel que fa al porc, són 6 mesos si està cru, i fins a un màxim de 12 si ha estat cuinat. El pollastre i el gall d'indi destaquen per aguantar més d'un any, però sempre i quan no es faci a talls, ja que el temps es reduiria fins a 9 mesos. El peix pot aguantar al congelador fins a un màxim de 6 mesos si és magre, de 2 a 3 si és gras i de 4 a 6 si també ha estat cuinat.