Hi ha selfies desafortunades? Tot depèn del context i del pensament de cadascú, però és cert que algunes d'aquestes fotos ens poden fer reflexionar.

En aquesta ocasió, una parella s’havia fet una selfie al memorial de l’Holocaust de Berlín, amb el mòbil, el pal i el somriure inclosos. El que passa és que no s’estaven fent la foto en un lloc precisament exemplar, ni feliç, de la nostra història recent.

Això mateix ha volgut mostrar el còmic israelià Shahak Shapira, traient el color de la foto de la parella, per transportar-nos als anys quaranta i a la corresponent barbàrie nazi que tants van haver de patir. El somriure, el mòbil i el pal selfie de la parella ara es barregen amb el cos esquelètic dels concentrats que s’aboquen per darrere la foto:

Shahak Shapira

Les selfies al memorial de l'Holocaust donen per a més, i el còmic no se n'ha volgut deixar ni una:

Shahak Shapira

Shahak Shapira

No és el primer cop que hi ha controvèrsia sobre la qüestió. L’any 2014, la tuitaire Breanna Mitchell va resultar notícia per la selfie que va penjar al camp d’extermini d’Auschwitz, on en només cinc anys (1940-1945) es van assassinar 1,3 milions de persones (la població actual de Barcelona és d’1,6 milions...):

I altre cop, no ha estat l'única...

Les selfies van molt lligades al turisme, i per això en alguns llocs intenten que aquestes fotos no es redueixin a retrats sense sentit. A Praga, per exemple, els guies turístics s’aturen davant el mur de John Lennon, que va esdevenir l’única escletxa de llibertat d’expressió durant la dictadura comunista de la segona part del segle XX, per explicar que no es tracta d’una paret qualsevol. L’objectiu? Que els turistes es facin la selfie de rigor... Però sabent què significa allò que trepitgen.