La NASA acaba de publicar una informació que pot alegrar a alguns, però preocupar a d’altres: el juliol ha estat el mes més càlid des que van començar els registres, l’any 1880.
Les dades, que combinen la temperatura de la superfície del mar i la de l'aire a la terra, mostren que enguany la temperatura ha estat un 0,84ºC més alta que la mitjana entre 1951 i 1980, de la mateixa manera que un 0,11ºC superior al juliol de 2015. El director de l’Institut Goddard d'Estudis Espacials, Gavin Schmidt, ho ha confirmat a través de Twitter:
July 2016 was absolutely the hottest month since the instrumental records began. pic.twitter.com/GQNsvARPDH
— Gavin Schmidt (@ClimateOfGavin) 15 d’agost de 2016
De fet, no es tracta només de juliol: els darrers deu mesos han batut rècords de temperatura en comparació als mateixos mesos de tots els anys anteriors, des de 1880. Així, les previsions, estan (al 99%) clares: el 2016 serà l’any més càlid de la història:
July data are out, and what do you know, still 99% chance of a new annual record in 2016. pic.twitter.com/ndSsbYuedA
— Gavin Schmidt (@ClimateOfGavin) 15 d’agost de 2016
El principal responsable d’això, a més del ja habitual canvi climàtic, ha estat ‘El Niño’, el famós fenomen meteorològic que desplaça aigua calenta arreu de l’oceà Pacífic, i que acaba augmentant el global de les temperatures.
Imatge: Ryan Rodrick Beiler
Tot i que ‘El Niño’ ja s’ha dissipat –al febrer va ser quan va tenir més incidència–, els efectes en la temperatura es poden prolongar uns sis mesos més.