“En català, Errejón?”, és una pregunta habitual quan se sent el número 2 de Podemos parlar per primer cop la llengua de Ramon Llull.  

Sobta, per dues qüestions: primera, i més important, perquè ni és català, ni viu a Catalunya (va néixer a Madrid); i segona, perquè l’absència de la seva figura en la política catalana fa que estiguem acostumats a sentir-lo sempre en castellà.

Errejón no parla el català per pressions ni obligacions: el parla perquè vol, perquè li agrada, cosa que pot fer-nos una idea de per què pensa el que pensa sobre determinades qüestions.

En alguna ocasió ha explicat que l’ha après perquè va viure “un parell d’anys” a cavall entre Madrid i Girona. Va arribar a la ciutat del riu Onyar “per motius personals” -alguns apunten que hi tenia la xicota- i allà va aprofitar per escriure la tesi doctoral. “Girona és una ciutat preciosa per escriure”, ha afirmat el número 2 de Podemos.

Imatge: EFE

Tot i ja no viure a Girona, Errejón s’esforça per practicar el català sempre que pot. Té molts amics parlants de la llengua, i ara també nombrosos companys de ‘batalla’ a primera línia política com ell. “Amb Xavi Domènech i els companys d’En Comú Podem hi parlo en català", ha assegurat. I ho fa no només a la intimitat.

Un assidu a la música en català

Errejón no només parla català per haver viscut a Girona: la música també l'ha ensenyat molt. És fan d'artistes valencians que canten en “català del sud” -utilitzant les seves paraules- com Feliu Ventura o Obrint Pas. D’aquests darrers, es declara especialment enamorat de la cançó ‘Viure’. La tornada d’aquesta, “Lluitar, crear, construir poder popular”, va, per a Errejón, molt més enllà de la pura música.

El representant de Podemos, també conegut com a ‘nen del Congrés’, també té lloc per a històrics grups catalans com ara Els Pets, o d’altres de nova fornada com At Versaris.

En català a Barcelona, València i Palma

Sense complexos. Errejón parla català a tots els punts de la geografia catalanoparlant que trepitja, independentment del dialecte, sense tallar-se davant dels que poden posar en dubte la unitat de la llengua.  

Això mateix es va poder comprovar a les campanyes electorals per a les eleccions espanyols del 20-D i 26-J. Barcelona, València i Palma van ser testimonis del domini de la llengua catalana per part d’un madrileny de socarrel, que és ara també una de les cares més visibles de Podemos. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Montero Podemos BN Dani Gago
PORTAVEU PODEMOS Irene Montero, el pont entre Iglesias i Errejón Estefania Molina