Existeix una forta preocupació per la disminució a escala global de les abelles. Greenpeace ha advertit que les poblacions d’aquest insecte van disminuir a Europa un 25% entre 1985 i 2005. Dades recents de l'organització revelen que el 46% de les 68 espècies de borinots europeus estan en declivi i el 24% en perill d'extinció.

Per tal de conèixer els motius d’aquesta forta davallada, investigadors australians de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) i membres del projecte VizzzBees han equipat 10.000 abelles de Tasmània amb microxips que informen de la vida i moviment dels insectes. Aquests dispositius, de 2,55 mm, van col·locats a la part superior del pol·linitzador i es proveeixen de l’energia que emet l’aleteig d’aquest insecte.

Una altra de les mesures ha estat equipar els ruscs de les abelles amb miniordinadors que registren tota l’activitat dels insectes, com quan entren i surten de l’estructura, amb la idea de tenir controlats els seus costums i comportaments. Aquests ordinadors registren també factors com la temperatura a l'interior del rusc o la humitat, i ofereixen les dades als investigadors en temps real via wifi o Bluetooth.

Possibles motius

Les pràctiques de l'agricultura industrialitzada, com els monocultius, que generen una menor diversitat d’aliments per a aquests insectes, l'ús de plaguicides i els impactes del canvi climàtic són alguns dels possibles motius que expliquen aquesta tendència a la baixa dels pol·linitzadors.

Els investigadors esperen que a través d’aquestes mesures s’extreguin algunes conclusions que puguin ajudar a aturar aquesta dinàmica. Existeixen motius per posar solució a aquest problema, ja que les abelles són un element clau per a l’ecosistema.

La pol·linització, l’intercanvi de pol·len entre les flors, és indispensable per a la vida en el planeta. A través d’aquest procés, les plantes poden reproduir-se, a la vegada que es converteixen en aliment per a milions d’espècies. I no només és important per a l’ecosistema, sinó que també són un element clau per als productors mundials de mel, que poden veure el seu model de negoci clarament afectat per aquesta problemàtica.