Juan Carlos va buscar activament que el seu fill establís una unió matrimonial amb una persona pertanyent a la reialesa, amb l'objectiu de consolidar llaços entre diferents monarquies i països. Tanmateix, els plans de Felip VI diferien notablement. En la seva joventut, el príncep era objecte del desig de nombroses dones, gràcies al seu innegable atractiu físic: alt, atlètic, ros d'ulls blaus, encarnava la imatge de l'hereu al tron en Espanya. Malgrat els suggeriments i presentacions de potencials aristòcrates per part del seu pare, Felipe preferia companyes d'origen comú. Encara que es trobava amb aquestes dones per cortesia, no sorgia cap interès real en cap d'elles.

Colom i Sofía en el bateig de Sofía
Colom i Sofía en el bateig de Sofía

El rei emèrit podia haver experimentat certa gelosia cap al seu fill, ja que aquest estava decidit a casar-se amb la persona que veritablement conquerís el seu cor, en lloc d'acceptar un matrimoni imposat. Juan Carlos, conscient del matrimoni infeliç dels seus pares, forjat per deures més que per amor, havia mantingut una relació sentimental amb Olghina de Robilant, periodista i escriptora, la història dels quals tenia certs paral·lelismes amb la del seu fill i Letizia. Potser per això, mai no va veure amb bons ulls una unió entre ells.

Tots els Ortiz Rocasolano es van sotmetre a classes de protocol

Felipe, davant de la pressió familiar, va plantejar un ultimàtum: o es casava amb Letizia o renunciava al tron, la qual cosa va desencadenar un gran escàndol. De mala gana, Juan Carlos i Sofia van acceptar el casament. Encara que la reina Sofia tenia reserves sobre Letizia, entenia que l'amor del seu fill era primordial. Es va comprometre a recolzar-la en el seu paper com a mare de Leonor i Sofia, assegurant que es convertís en una autèntica reina. Letizia va demostrar que la grandesa real es construeix amb el temps, no és una cosa innata. En l'actualitat, és considerada la principal monarca d'Europa, eclipsant fins i tot la seva sogra.

Telma, Colom i Jesus
Telma, Colom i Jesus

Letizia es va sotmetre a rigoroses classes de protocol per preparar-se com regna. No obstant això, no va ser l'única en la seva família que va haver de seguir aquest protocol. Des de Paloma Rocasolano i Telma Ortiz fins a Jesús Ortiz i els avis de la reina, tots es van preparar per caure bé davant dels llavors reis, seguint totes les instruccions al peu de la lletra. Van ser mesos d'intensa instrucció, especialment davant de l'imminent "casament del segle". Cada pas estava meticulosament planejat, sense marge per a l'error. La reina Sofia fins i tot va contractar un professor particular per garantir que tots estiguessin a l'altura de les expectatives.