La tensió entre el rei Felip VI i el seu pare, el rei emèrit Joan Carles I, no és nova. Ve de lluny. Des que Joan Carles va ser forçat a abdicar el 2014, la relació es va anar deteriorant. L'exili a Abu Dhabi va acabar de trencar-la. Joan Carles mai no va acceptar del tot aquesta decisió. Creu que va ser Letícia que va pressionar per apartar-lo. Però també considera que Felip no el va defensar. El va deixar caure. Per la seva part, Felip està convençut que els problemes més grans de la monarquia venen dels escàndols financers del seu pare. Una etapa tacada. Difícil d'explicar. Impossible de justificar.

Han passat gairebé cinc anys des que Joan Carles es va instal·lar en Emirats Àrabs. Però continua demanant de tornar. Una vegada i una altra. Vol tornar a Espanya, encara que sigui per passar els seus últims anys. Però Felip sempre ha estat clar. Sap que la seva tornada pot reobrir velles ferides. Portar de tornada Joan Carles implica riscos. Sobretot per al futur d'Elionor, que està a punt de tancar la seva formació militar i prendre un rol més visible. I en aquest context, li va dir que només podrà tornar en dos casos. Un, si necessita una operació a vida o mort. Dos, si té una malaltia terminal.

Juan Carlos|Joan Carles El Escorial
Joan Carles El Escorial

Joan Carles I troba la manera de pressionar Zarzuela per tornar a Espanya

Cap d'aquestes condicions no es compleix. Però hi ha un altre factor que l'ha canviat tot: les memòries de l'emèrit. Un llibre titulat 'Reconciliación', que veurà la llum al novembre. El contingut encara és un misteri. Però les fonts el descriuen com un intent d'emblanquiment. Una defensa a ultrança de la seva figura.

I allà hi ha la clau. Zarzuela ha negociat amb Joan Carles el to del llibre. Li han posat una condició molt clara: que no parli malament de la reina Sofia. Ni una línia negativa. Al contrari. L'ha de presentar com una figura respectable i exemplar. És dir, com mai no l'ha tractat en dècades. Joan Carles hauria acceptat. Però a canvi va demanar alguna cosa també: tornar al seu país. Encara que sigui de forma discreta, sense enrenou. Només vol un espai per acomiadar-se en pau.

Joan Carles i la reina Sofia conversant / EFE
Joan Carles i la reina Sofia / EFE

Felipe es planteja seriosament la tornada del seu pare a Espanya

Per això Felip ha plantejat el tema en la seva recent reunió amb expresidents del Govern. Es va reunir amb Felipe González, José María Aznar i Mariano Rajoy, segons va revelar Escudo Digital. I encara que l'eix principal de la trobada va ser el nom de Santos Cerdán, el focus va girar cap a l'emèrit.

Felip busca consens polític. Sap que el seu pare té 87 anys, pateix d'artrosi degenerativa i necessita ajuda les 24 hores. Algunes fonts fins i tot apunten a un incipient deteriorament cognitiu. Són els arguments del rei per fer tornar el seu pare.