Tant de bo hi hagués més Willy Toledo pel món. Tant de bo n'hi hagués més com ell, persones que no es callessin davant les injustícies, que alcessin la veu contra els poders fàctics, que a l'hora d'escopir, ho fessin com ell fa, cap amunt. En definitiva, Toledo representa aquells pocs casos de valentia contra tot i contra tots per dir el que pensa, mal que les pese a algunos. I a molts, i tant que les pesa

Willy Toledo Europa Press

Willy Toledo (Europa Press)

Durant molts anys, deu en concret, l'han intentat esborrar del mapa, menystenir-lo, apartar-lo d'allò al que es dedica, i molt bé: la interpretació. Algú va decidir que calia un escarment, un cap de turc, per tenir calladets els que gosessin queixar-se. Per això ningú ha tingut pebrots per contractar-lo. Fins ara. Afortunadament, tornem a tenir al millor Willy Toledo actor, amb un paper esplèndid a Los favoritos de Midas. Però si algú es pensa que tot i tornar a treballar i visitar sovint els jutjats, Willy Toledo s'oblidarà de la seva vessant contestatària, va ben arreglat.

Willy Toledo amb Luis Tosar a 'Los Favoritos de Midas' Netflix

Willy Toledo a 'Los favoritos de Midas' (Netflix)

Una de les dianes habituals de Toledo, a banda dels polítics, l'IBEX35 o els grups poderosos de comunicació, són els Borbons. De fet, qualsevol família reial, en el seu cas, la que ha de patir por mandato divino, l'espanyola, que tot i els escàndols del campechano, continua rebent genuflexions i llepades vergonyoses per part d'un país ple de gent més monàrquica que els monarques. A Espanya es porta molt omplir-se la boca lloant els reis. Que no el busquin a ell. De floretes que els hi ha dedicat a Felip i companyia, en tenim unes quantes: 

-"sería absolutamente legítimo por parte del pueblo español, todos aquellos que de momento vivimos bajo el yugo de la monarquía española, asaltar el Palacio de la Zarzuela"

-"Como hemos sido siempre en el estado español gente muy pacífica, como hicimos con Alfonso XIII, que lo echamos del país sin pegar un solo tiro y sin pegar un bofetón, pues creo que deberíamos ir ahí y decir Señor Felipe, con nuestros respetos, pero ahí está la frontera".

-"Tenemos un rey que ha sido elegido por un dictador fascista y criminal, al que él adoraba y lamía los pies desde los años sesenta, y una monarquía absolutamente anacrónica y antidemocrática que todavía nos seguimos comiendo"

-"Espero que, como no hay argumentos para colarnos al señor Felipe de Borbón y a su esposa Letizia, tengamos el coraje, la valentía y la determinación de no permitir que se prolongue esta monarquía fascista ni un solo día más después de que se muera el señor Borbón"

-(Sobre Joan Carles) "Con lo hinchado que está y la cantidad de pimple que se mete para el cuerpo, espero que nos dure bien poquito. Y está al caer. Vamos a estar preparados".

Felip Joan Carles EFE

Felip i Joan Carles (Efe)

Ara, Toledo s'ha fet seu un mem demolidor que té a la família reial com a protagonistes. Una imatge i un text rotunds que l'intèrpret ha difós i compartit a les xarxes. El mem, obra del compte @TirodeGraciah, mostra la típica imatge d'altres anys en aquestes èpoques, de Felip, Letícia i les nenes, tan panchos i cofois, anant tots quatre a esquiar a Baqueira o a les pistes que sigui. El que és sagnant és la frase que l'acompanya, una versió d'aquell lema, "¡Salud y República!", on ara es llegeix "¡Alud y República!"... Un allau de neu, i adéu. La monarquia, enterrada sota la neu. La foto, on surten els reis i la seva descendència, tampoc és innocent. Toledo ha difós el mem afegint-hi, en euskera, "Egunon" ("Bon dia"):

 Tal i com està la cosa ara per ara a Espanya per la pandèmia, dubtem que els reis vagin aquest any a esquiar.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat