Els reis i les seves filles viuen des de fa temps a la Zarzuela. Però el Palau Reial és una altra de les residències oficials que té Felip por arte de magia. Actualment s'utilitza per cerimònies d'Estat i actes solemnes i és el palau reial més gran de l'Europa occidental. I actualment al Palau Reial hi ha 61 treballadors amb discapacitats a càrrec d'una empresa, Integra, subcontracta de Clece (que al seu torn, pertany a ACS) fent llargues jornades laborals com a assistents de sala del palau. Van uniformats amb pantaló blau, camisa blanca i un llaç o corbata al coll. Se situen entre l'escala principal, el saló d'Alabarders, la saleta de Carlos III, la cuina o l'avantcàmera dels Stradivarius.

palau reial gtres

GTRES

I segons explica el diari El País, treballen per damunt del que està establert en els seus contractes, alguns, fins i tot, treballant durant 243 hores en un mes, d'altres signant el seu contracte quan se'ls entrega la liquidació i són acomiadats. Què diu l'empresa? Que les llargues jornades "son consecuencia del horario de verano y luego se compensan con el de invierno, que es dos horas más corto". Qui ha de pagar aquestes persones no és la Casa Reial, sinó l'empresa subcontractada. Però tal i com apunta amb ironia el periodista de la Cadena SER, Jesús Sánchez, "Faltaría más que el administrador de Casa Real tuviera que revisar los contratos de la subcontrata del Palacio. Bastante tiene con gestionar los 8 millones que le da el Gobierno de turno. Gobierno que debe velar por los contratos del personal del Palacio".

felip palau reial gtres

GTRES

L'article mostra una sèrie de testimonis, molts d'ells que prefereixen mantenir l'anonimat, que expliquen coses com "Tras un mes y medio infernal y acabar cada día con la espalda como un ocho fui despedida". O aquest altre: "Cuando Susana cobró la nómina de julio se sorprendió: 545 euros por casi 200 horas de trabajo en un mes: 'Flipé en colores. Me habían dicho que rondaría los 800'. Luego, fue despedida". O encara una altra: "tengo que ir al baño las veces que haga falta, por prescripción médica, por lo demás puedo trabajar normal. Pero nadie me relevó cuando lo necesité, pese a pedirlo insistentemente. Al final me oriné encima. Me sentí humillada. ¿Cómo te crees que te sientes yéndote a casa oliendo mal?”. 16 persones amb discapacitats de tota mena (esclerosi, fibromiàlgia, artrosi degenerativa, ictus, discapacitats psíquiques, intel·lectuals o sensorials), que ara han unit forces davant un "exceso de horas, escasos descansos y contratos que se firman en el momento en el que son despedidos".