El periodista i escriptor Sergio Vila-Sanjuán, jurat en diferents ocasions del premi Princesa d'Astúries, acaba de publicar un llibre que no deixa lloc a l'equívoc: Por qué soy monárquico, un assaig on exposa els seus arguments per continuar defensant la vigència de la corona en aquest país i en aquesta època, tot i els escàndols que salpiquen una vegada i una altra a Zarzuela.

rei rey Felip discurs 3 octubre 2017 catalunya a por ellos EFE (2)Felip VI (Efe)

Un elogi i una defensa a capa i espasa dels Borbons i de la institució per part del periodista de La Vanguardia. En una entrevista per un altre diari, El Mundo, Vila-Sanjuán raona el seu full de ruta particular, justificant que "Las últimas revelaciones sobre Juan Carlos I no ponen en duda su legado" o que "El rey está cumpliendo perfectamente como símbolo de la unidad y la continuidad del país por encima de partidismos sectarios". Un Felip de qui també ha parlat en clau catalana. Com el miserable discurs del 3 d'octubre del 2017, per a ell, "un discurso crítico, pero nada más. Un discurso sensato. El tono no fue simpático, no habló en catalán y quizás podría haberlo hecho. Pero el rey estuvo donde tenía que estar"

Sergio Vila Sanjuan

Sergio Vila-Sanjuán (ACN)

Potser l'autor hi posa més desig que realitat quan parla també de la relació futura entre el Borbó i una Catalunya que li ha deixat clar en nombroses vegades els darrers anys al monarca que no és benvingut: "La monarquía tiene mucho recorrido por delante en Catalunya. Para recuperar brío, Catalunya debe restaurar puentes con el Estado, empezando por la Corona. Catalunya está en un periodo de reflexión. En unos años todo volverá a la normalidad de la relación del rey con la sociedad catalana". Vila-Sanjuán veu catifes vermelles a Catalunya al pas del rei i veu monarquia per anys: "Si nada se tuerce, hay monarquía para rato"... Queda clar que si depengués d'ell, regnaran a Espanya els besnets d'Elionor i tot.