De Joan Carles s'ha escrit molt. El rei continua fugat en un paradís rient a la cara dels espanyols als quals molts anys va regnar creient-se per damunt del bé i del mal. L'emèrit continua fent mèrits per ser considerat un empestat amb la seva actitud abjecta. Però a Espanya hi ha qui continua rient-li les gràcies i dedicant-li vestits de saliva fets a mida. No així Rosa Montero.

rosa montero2

Rosa Montero (@rosamontero_oficial)

L'escriptora espanyola, autora d'alguna de les obres més emblemàtiques de la literatura d'aquest país de les últimes dècades i premi nacional de les lletres espanyoles, ha concedit una entrevista pel diari Público on no s'ha mossegat gens la llengua. De fet, se li ha entès tot. Preguntada per la figura del monarca, Montero no ha estalviat qualificatius lapidaris. Una destrossa com no es recorda fins a la data. A ell i als mitjans que han callat de manera miserable durant tants i tants anys: "Es un personaje trágico, que va a pasar a la historia de una manera tan vergonzosa. Y, verdaderamente, se sabía de todo de Juan Carlos, y se publicó. Pero en Interviú, en libros. La sociedad vivía de espaldas y digamos que los grandes medios tampoco perseguían esas noticias. Estábamos metidos en otras guerras o en otros, digamos, principios. Pero vamos una vergüenza".

joan carles finestra

Joan Carles (TVE)

L'escriptora deixa anar la seva capacitat amb la llengua espanyola per definir-lo de moltes maneres: "Ha sido, no sé cómo decirte, un tipo zafio y grosero en general en sus maneras de vivir. No es una persona que a mí me sulibeye. Y encima, cazador". Montero, a més, considera un "escándalo. Tenemos que ir adelante hasta el final", el fet que es continuï entorpint la comissió d'investigació sobre els seus negocis i que se'l segueixi protegint des de segons quines instàncies.

rosa montero

Rosa Montero i el seu darrer llibre (@rosamontero_oficial)

Acaba de publicar nova novel·la, La buena suerte, però a Espanya farà falta molt més que sort per canviar una situació vergonyosa que fa temps que s'arrossega: "Hace décadas que se debería haber hecho un referéndum sobre nuestro sistema de jefatura del Estado. Y ya estamos tardando muchísimo en hacerlo. Y es de esos polvos posteriores –insisto– a la transición, de dónde vienen estos lodos". Demolidor.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat