La reina Sofia és una dona molt estricta, familiar, catòlica i molt ben educada. Sempre va acceptar el seu paper de reina consort, no com en el cas de Letizia que va arribar a enfosquir Felipe VAIG VEURE, el veritable rei. Ella s'ha mantingut fidel a la institució, encara que fa una dècada que ja no és reina, però s'ha mantingut en el rol d'emèrita i realitza algunes funcions institucionals per ajudar el seu fill amb l'agenda real.

Per tots és sabut que a la reina Sofia tampoc no li agradava l'última parella de Felip VI. En aquesta ocasió estava d'acord amb Juan Carlos i va pensar que el seu fill s'havia de casar amb algú de l'aristocràcia. Tanmateix, el monarca és l'amor de la seva vida i no podria veure'l infeliç, com ella, perquè al final l'emèrita es va casar amb l'exmonarca per obligació, no per amor, i encara que va fer tot el possible per enamorar el pare dels seus fills i formar una família, no ho va aconseguir. El seu matrimoni va ser un fracàs, i va haver d'aguantar-se anys i anys. No volia el mateix per al seu fill.

reina Sofia
reina Sofia

Finalment, de mala gana de Juan Carlos, la reina Sofia es va comprometre a formar Letizia perquè fos una bona reina. De fet, ho va fer tan bé que l'actual monarca va demostrar que reina es fa, no es neix. Ara mateix és una de les reines més ben valorades de les monarquies europees i ha aconseguit enfosquir la reina Sofia.

La reina Sofia va formar Paloma Rocasolano i Jesús Ortiz

Però no va ser la seva única missió. La reina Sofia sentia vergonya dels pares de Letizia, i en general de tota la família. No va voler mai fer-los sentir inferiors, però no pertanyien, sens dubte, a la mateixa classe social. Els Borbó sempre els van fer veure que eren molt per sobre de la resta.

Paloma Rocasolano, la reina Sofia i Letizia
Paloma Rocasolano, la reina Sofia i Letizia

Felipe va anunciar als seus pares el seu imminent compromís amb Letizia. Així que el temps jugava en contra seu per ensenyar a Jesús i Paloma Rocasolano les normes bàsiques de protocol. No sabien menjar, ni tenien maneres. Mai no van pensar que arribarien a emparentar-se amb els reis d'Espanya, per molt lluny que creien que arribaria la seva filla. No podien acudir al casament del segle amb aquesta actitud.

Letizia va fer classes de protocol per desentrampar-se adequadament com a reina. Va haver d'aprendre moltes coses des de zero, però no va ser l'única en haver de seguir aquestes normes; la seva família també es va veure obligada a fer-ho. Paloma Rocasolano, Telma Ortiz, Jesús Ortiz i fins i tot els avis de Letizia van assistir a aquestes classes en la Zarzuela. Tots havien d'agradar als llavors reis i van obeir totes les indicacions. Van ser uns mesos intensos, ja que es preparaven per al casament del segle. No podien ometre cap detall, tot estava planificat amb precisió. La reina Sofia va costejar un professor particular per a tots ells.