Mentre Catalunya celebrava Sant Jordi, els llibres i l'amor, a Madrid les imatges han estat ben diferents. Si més no les que es van produir al Palau d'El Pardo, on la festa tenia una altra temàtica: la rojigualda. Una jura de bandera adreçada al personal civil de la Guàrdia Reial, concretament. Besar la bandera entre militars, això sí que és un dissabte ben parit. La cerimònia va comptar amb una presidència d'honor de primera categoria institucional i mediàtica: la reina Sofía reapareixia després de deixar plantada la Missa de Resurrecció a la Catedral de Palma, en la seva primera aparició posterior a la famosa foto del marit fugit Joan Carles amb les filles i 5 dels seus 8 nets. El que ja es coneix com la 'Família Reial B', vaja. Ella, pobreta, està en el 'C' o, directament, la que ningú vol al seu equip.

Que els i les Borbó han apartat la matriarca, esposa, mare i àvia és una certesa que no admet discussió. Està sola. Per això gairebé sempre que la veiem és amb agenda pròpia, ja sigui oficial o d'esbarjo. La senyora intenta mostrar el seu millor somriure però cada vegada té menys motius per fer-ho. I el punyal de la instantània a Abu Dhabi ha fet més fonda la ferida. Un estat d'ànim que no va poder amagar mentre passava revista i ocupava un lloc preferencial a l'esplanada d'El Pardo, seriosa i apagada.

Rey Juan Carlos acompañado de familia en Abu Dhabi

La polèmica foto de Joan Carles amb la Família Reial 'B' a Abu Dhabi / EP

Reina Sofía preside jura de bandera seria GTRES

La reina Sofía presidint molt seriosa una jura de bandera / GTRES

L'emèrita es va presentar vestida amb un disseny estampat clàssic de tonalitats crues força ensopit. Tampoc hi havia motius per a massa alegria ni coloraines. Tot convidava a pensar en que el tràngol era un compromís que feia força nosa. Però és clar, ha estat una professional del sector reial tota la vida i posa el pilot automàtic. Ni tan sols quan sabia de les aventures faldilleres del seu home canviava gaire el seu rictus, una roca. Ara bé, ja son tants menyspreus que cada vegada és més complicat dissimular.

Reina Sofía reaparece sola GTRES

El vestit de la reina Sofía, ensopit, com el seu estat d'ànim / GTRES

En quant a l'acte, un d'aquells que exciten tant els patriotes i patrioters espanyols, hem de destacar l'enorme quantitat de saliva que van haver de fer servir per complir amb el ritual. 320 civils adscrits a la Guàrdia Reial feien cua esperant el seu torn. El que no sabem, però, és si també van obligar els gossos del cos a fer el mateix. Sorprèn la imatge de la reina passant per davant dels membres del cos juntament amb els seus companys cànids ben lligats i en formació. Es veu que aquest és un requisit per a qualsevol organisme viu o espècie animal que en vulgui servir la Casa Reial i l'exèrcit. Ni tan sols així somreia la reina, pobra.

Reina Sofía jura bandera perros GTRES

Gossos esperant per jurar bandera davant de la reina Sofía / GTRES

Reina Sofía mala cara jura bandera EFE

La mala cara de la reina Sofía en la jura de bandera / EFE

"¡Españoles! ¿Juráis o prometéis por vuestra conciencia y honor guardar la Constitución como norma fundamental del Estado, con lealtad al Rey y, si preciso fuera, entregar vuestra vida en defensa de España?" 'Guau!', majestat.