Era el primer acte públic on coincidia amb Felip, Letícia i les filles des d’abans de la pandèmia, però l’esperada presència de Sofia als premis Princesa d’Astúries va enrarir l’ambient des de la seva arribada a l’Hotel La Reconquista d’Oviedo, que va acollir la cerimònia el passat divendres. Malgrat que les càmeres no van captar-ho, Pilar Eyre desvela els intríngulis d’aquella trobada al seu article d’aquest dimecres a la revista Lecturas.

Pilar Eyre ent Marc Villanueva 5 JB

Pilar Eyre revela la tensa trobada entre Sofia i la resta de membres de la família reial espanyola als premis Princesa d'Astúries | Jokin Buesa

“El tenso encuentro de Sofía con Letizia y sus hijas”. Així es titula el text que signa la periodista de Barcelona i que il·lustra la fredor al si de la família reial després de reunir-se amb l’emèrita. “La forzada presencia de Sofía enfriaba el ambiente, muy distinto cuando padres e hijas estaban solos, reían, hablaban y ofrecían una imagen de familia unida y compenetrada”, escriu la cronista reial catalana. “Sofía le dirigió alguna frase a su nieta mayor, que respondió educadamente, aunque en el momento de la foto intentó no rozarla y no hubo interactuación entre los cinco”. Eyre remarca que a la foto de família, Elionor i l’àvia no van ni tocar-se; però que quan les càmeres no les enfocaven ni tan sols es van relacionar. Diu l’escriptora que Sofia tampoc no va tenir contacte amb els altres, Felip, Letícia i la neta petita. Un retrat de la casa reial que evoca irremeiablement les imatges d’aquella missa del Diumenge de Resurrecció a la catedral de Palma, amb l’enfrontament  entre les dues reines, que va fer la volta al món.

familia reial premis princesa asturies es col·loquen per la foto GTRES

La família reial es col·loca per a la foto. Eyre diu que Elionor i Sofia "intentaron no rozarse" i que "no hubo interacción" amb Felip, Letícia i la neta petita | GTRES

Com a mostra gràfica de la mala maror que va portar Sofia amb ella tan bon punt va arribar, Eyre reflexiona sobre la topada amb la premsa per les preguntes sobre Joan Carles: “Una reportera ve bajar del coche a la reina Sofía. Le tiende su micro y, antes de que un hombre que acompaña a la emérita intente apartarla con un feo gesto, pregunta: “¿Ha tenido contacto con don Juan Carlos?”. Sofía exclama con la arrogancia de cuarenta años en el trono y 17 antepasados reyes: “¡Ay, qué prrreguntas!”. Quienes decidieron que asistiera deben estar mesándose los cabellos y diciendo “por qué, por qué”. Su presencia estuvo en el aire durante varias semanas”. Sofia podria no haver anat als Princesa d’Astúries, tot i que finalment van decidir convidar-la. Per a Pilar Eyre és clarament una mala elecció.