La fugida del rei Joan Carles obre un munt d’interrogants que encara falta resoldre. Des de saber qui pagarà l’estança en un país estranger, passant pel dubte de si pensa respondre al davant de la Justícia quan un jutge l’hi demani i anant a petar a la nova situació de la seva dona, la reina Sofia, que ha decidit quedar-se a viure al palau de la Zarzuela mentre ell s’amaga lluny d’Espanya. Les circumstàncies de l’emèrita d’ara endavant són tot un misteri, i la periodista Pilar Eyre n’ha parlat aquest dimarts a El Matí de Catalunya Ràdio.

joan carles avio gtres

Joan Carles ha fugit enmig dels escàndols de corrupció que l'assetgen | GTRES

“Yo en el comunicado eché a faltar alguna mención a su mujer”, ha explicat la cronista reial l’endemà de l’adéu sobtat de Joan Carles. Malgrat que sovint s’ha parlat de la nul·la relació entre ells, la Casa Reial espanyola mai ha fet oficial el trencament. Eyre apunta: “Se han llevado mal, no son pareja desde hace muchísimos más años de los que nos imaginamos pero nunca ha habido una ruptura o un comunicado diciendo que están separados o divorciados. O sea que teóricamente tenemos que pensar que son un matrimonio normal y corriente. Y que él haya decidido irse sin una sola mención a su mujer, ni cuál es su relación con ella, a mí me pareció muy raro”. L’exmonarca abandona Espanya, però Sofia es queda i pretén mantenir privilegis. Uns privilegis que legalment s’aguantaven pel seu matrimoni amb el Cap de l’Estat. Però amb l’escapada de Joan Carles, l’escriptora no veu gens clar que Sofia pugui continuar vivint com fins ara: “Recordemos que es reina porque está casada con él. Todos los privilegios de los que disfruta los tiene por estar casada con el rey. Ahora está ocupando un palacio de 9.000m² sola con su hermana. Me parece llamativo que siga disfrutando de todas las prevendas que conlleva el cargo de reina...”.

sofia riu efe

La reina Sofia ha decidit quedar-se al palau de la Zarzuela mentre el seu home s'amaga lluny d'Espanya | EFE

El nou paper de Sofia genera incertesa. Gairebé tanta com la situació de Joan Carles a partir d’ara. Segons el diari ABC, l’exrei podria haver marxat a la República Dominicana. Tant fa. On sigui que vagi, Eyre assegura que no li faltarà absolutament res: “Será un exilio con todas las comodidades posibles, tendrá seguridad porque ha sido Jefe de Estado. Tiene amigos muy ricos que estarán encantados de recibirlo en sus casas y de rodearlo de todo tipo de comodidades”. Tot pagat i sense haver retornat ni un cèntim dels diners presumptament desfalcats. Negoci rodó. Però per més que hagi fugit amb les butxaques ben plenes, la periodista sosté que és un home trist: “Él no está exiliado porque puede volver a España cuando quiera, el exiliado es el que no puede volver a su tierra. Pero te aseguro que la nostalgia de su país va a pesar muchísimo más que todas las comodidades. Dejando de lado la parte legal y las tropelías que haya podido cometer, yo estoy segura de que es un hombre roto en estos momentos”.

I és que els diners no fan la felicitat, tot i que des d’una platja del Carib potser ajuden a veure les coses d’una altra manera. Ves que Sofia no acabi fent també les maletes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat