La reina Sofia fa avui 80 anys. Arriba un dia molt especial per a l'emèrita, que engega una nova dècada mentre la Casa Reial està en flames. La imatge de la monarquia mai no havia estat tan malmesa, com tampoc no s'havia sentit darrerament un clam tan contundent a favor d'instaurar una república. A més a més, tampoc no agrada veure que la mateixa família està absolutament trencada. No se suporten entre ells i ho han fet evident públicament des del menyspreu de la reina Letícia cap a Sofia davant la catedral de Palma, que va suposar un abans i un després. 

Aquest any ha estat molt complicat per a Sofia. Però avui de ben segur que ho intenta oblidar tot durant la gran festa d'aniversari que ha organitzat. Aquest migdia reunirà tota la família i alguns dels amics més propers a La Zarzuela, el que ha generat una expectació immensa. La infanta Cristina i els petits Urdangarin tornen a casa després d'uns anys 'exiliats' i tractats com l'ovella negra de la família.

reina sofia i infanta cristina riuen  GTRES

GTRES

L'oposició de Letícia i Felip no hauria tingut prou força i hauran de compartir una estona amb ella. Que hi haurà tensió sembla evident, però intentaran amagar-ho i publicaran una foto de tots junts? El preu que tindria veure els emèrits amb els tres fills és incalculable... Ja a la tarda Sofia i Joan Carles tenen previst gaudir d'un pla romàntic, quan assistiran a un concert en el qual homenatjaran la monarca.

joan carles sofia fatima bañez efe

EFE

Mentrestant, però, és hora de fer un resum a aquestes vuit dècades de la Reina. Jaime Peñafiel ha dedicat tot un llibre a fer-ho, mentre que Pilar Urbano ha escrit un tendre article a Vanity Fair en el qual aplaudeix la figura de Sofia i recupera algunes declaracions que evidencien què pensa l'emèrita sobre la feina que ha fet.

Primer de tot, la cronista vol que tinguem una idea ben clara: "Sofia ha estat reina emèrita consort amb un rei emèrit absent", un paper complicat que l'hauria col·locat en una situació difícil. La separació del marit sembla evident, ja que fa molt que no es deixen veure públicament. A més a més, cada dia apareix una nova amant de l'emèrit...

Tot això no ha impedit, això sí, que ella seguís amb una idea ben clara: "una reina no deu dir el que pensa ni en públic ni en una reunió amb convidats". "S'han de tenir els nervis calmats i aguantar, encara que t'estiguin tacant, perquè els reis no es defensen. I això costa, eh? Fer-se el sord costa, fer-se la tonta costa, callar costa. Però has d'empassar-te el gripau, molts gripaus, i continuar la vida: rebre, saludar, somriure, "què tal", com si res".

reina sofia tiara  GTRES

GTRES

Sofia hauria confessat a Urbano que creu que regnar no és ni un dret ni un privilegi, sinó un deure i una exigència: "Per mi regnar és servir. Servir amb fred o calor, amb febre o sense febre, amb ganes o sense ganes. En aquesta casa hi ha cinc paraules que mai poden dir-se juntes "no em ve de gust". Regnar és viure per als altres".

"A mi m'han programat cada dia i cada hora de la meva vida en funció dels interessos del país. He anat a on convenia pel bé dels altres. El rei és Joan Carles, però la Corona és la família reial. Tots hem de posar-ho tot de la nostra part i portar-nos bé perquè ens miren amb lupa. A la monarquia constitucional hi ha una cosa que es paga molt cara, l'escàndol. Els ciutadans exigeixen a la família reial una exemplaritat. I estan en el seu dret, els hi hem de donar. O serveixes i et sacrifiques, penses molt poc en tu i molt en els altres o zas, arriba el que no pots evitar i ja és tard", afegia contundent. Unes paraules que podria aplicar-se la reina Letícia, que sembla que no ho té tan clar com la sogra...

reina sofia tiara GTRES

GTRES

Aquesta mentalitat és pròpia d'una reina que ha servit al país durant gairebé 40 anys. Sap quin és el seu paper i ha estat educada per fer-ho perfecte: sense cap queixa ni mala cara. El seu marit l'ha convertit en la banyuda d'Espanya, la jove l'ha deixat en evidència, la filla s'ha casat amb un corrupte que ha acabat a presó... Tant és, ella segueix amb l'agenda oficial somrient com si res hagués passat. Potser per això les crítiques a la Corona no l'afecten, gairebé, i la gent té una imatge d'ella més positiva. Fidel i servicial. Una Reina que avui fa 80 anys enmig d'una Casa Reial que trontolla.