Aquest matí de dimecres, els reis espanyols han tingut activitats separades en sengles actes institucionals. D'una banda, Felip ha assistit, juntament amb el president de la República d'Itàlia, al dinar ofert pel president de la República de Portugal a la Universitat do Minho, després d'haver presidit junts la XV Trobada Cotec Europa. De la seva banda, Letícia, com a Presidenta d'Honor del Consell del Reial Patronat, ha presidit la reunió a Mèrida, Badajoz, i ha lliurat els Premis Reina Letizia 2021, la finalitat dels quals és fomentar la promoció dels drets de les persones amb discapacitat, la inclusió social, la igualtat d'oportunitats, la rehabilitació i la prevenció de discapacitats.

felip
Felip VI, Marcelo Rebelo de Sousa i Sergio Mattarella. / @CasaReal
letizia
Letícia / @CasaReal

Quedem-nos amb la reina. Enguany es compleix el 30è aniversari de l'òrgan, en què ha estat acompanyada pel president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara i la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, entre altres autoritats. Pel que fa al lliurament de premis, aquesta convocatòria ha tingut especialment en compte el reconeixement de les candidatures amb perspectiva de gènere i que promoguin els drets de les dones i les nenes amb discapacitat. En aquesta edició, Letícia ha lliurat un total de sis guardons i tres mencions especials distribuïts en set categories diferents: Defensa dels Drets de les persones amb Discapacitat, Esport Inclusiu, Tecnologia Accessible, Investigació, Accessibilitat i Disseny Universal de Municipis i Inclusió Laboral de les Persones amb Discapacitat. Aquí tenen una foto de família amb tots els guardonats d'enguany:

letizia2
Letícia / @CasaReal

Noten alguna cosa estranya, alguna curiositat? Efectivament, si s'hi fixen, just darrera de Letícia, a la seva esquerra, hi ha una de les premiades... amb un vestit idèntic al de la reina. L'asturiana, mira que té modelets al seu armari, mira que té peces de Felipe Varela o qualsevol altre dels seus dissenyadors de capçalera, mira que té on triar i remenar, i va i per l'entrega de premis d'avui tria un vestit idèntic absolutament al d'una de les premiades. Es tracta d'un vestit de Mango bicolor, en blanc i negre, una peça que causa furor i que està disponible a l'abast de tothom per 49,99 euros. Com descriuen a Vanitatis, "De pronto se fija en que una de las mujeres que está sentada en el extremo de una de las bancadas también ha sucumbido al modelo de la firma catalana. Se miran y la Reina, encogiéndose de hombros y con una gran sonrisa, se lo toma con filosofía y parece pensar: “Son cosas que pasan”. Letícia l'ha vist, però quan ha comprovat que era una de les guardonades... tierra trágame. Es tracta d'Inma Vivas Tesón, que rebia una menció especial per la seva trajectòria professional en el treball de les persones amb discapacitat, així com per la seva trajectòria acadèmica i investigadora en l'àmbit jurídic desenvolupant el compliment dels preceptes enunciats a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb discapacitat.

letizia vestida igual
Letícia, vestida idèntica a una guardonada / @CasaReal

Totes dues no han pogut parar de riure davant la coincidència. De fet, ha estat una situació inèdita, mai abans li havia passat a la reina que en un esdeveniment oficial anés vestida exactament igual que una de les convidades, però ja podrà dir que sempre hi ha una primera vegada. Segur que la peça s'esgotarà i seran moltes més les que aniran vestides com Letícia. Per cert, com veuen, els colors blanc i negre del vestit li donen cert aire a un tauler d'escacs, on ja saben que la reina és una peça cabdal... Aquesta vegada, però, queda clar que hi ha hagut taules.