La sentència als membres de 'La Manada' ha indignat tothom. La notícia ha transcendit fronteres i tota l'opinió pública s'hi ha pronunciat. Fins i tot actrius de Hollywood com la guanyadora de l'Oscar Jessica Chastain han considerat intolerable la decisió judicial. 

En clau televisiva, Jorge Javier s'indigna o Ana Rosa ensenya vídeos i fotos dels cinc éssers despreciables en el seu pas per Barcelona, fent-se fotos despullats i esnifant cocaïna. La xarxa mor de fàstic i repulsió davant la sentència menor d'uns homes que es veu que imparteixen justícia. Els informatius de tot el país analitzen des de dijous tot el que comporta aquesta sentència i s'indigna. 'No' és 'no'. I amb això hauria de ser suficient per condemnar aquest miserable grup. Però es veu que 'no', no sempre és 'no' per uns senyors que van vestits de jutges. Fins i tot un d'ells emet un vot particular advocant per la seva absolució.

Manifestacio la Manada feminisme violacio sanfermines - Sergi Alcàzar

Sergi Alcázar

Espanya bull. I fins i tot els més retrògrads semblen deixar-se a casa la misèria humana i s'apunten a l'allau de protestes i incredulitat davant la decisió més polèmica dels darrers anys. Bé, alguns com Carlos Herrera, tot i condemnar la poca contundència judicial, avisa que "el linchamiento mediático de unos magistrados que han decidido en conciencia, desde el profundo conocimiento de los hechos y con abstracción de presiones externas, hace un flaco favor a la convivencia en una sociedad democrática", i ens  emplaça a llegir-nos bé la sentència. Sí, sí... El que vulguis Carlos. Però saps que faria la gent amb la sentència? Millor no t'ho explico.

manifestacio manada plaça sant jaume - sergi alcazar 

 Sergi Alcázar

Fotografies com aquestes s'han repetit a tot el país. Vista la situació, vist que la societat malda perquè el país no estigui sotmès a decisions judicials com aquestes, vist que homes i dones d'Espanya surten als carrers, sorprén, però, l'hermetisme sobre aquesta qüestió per part de la primera de les espanyoles, la reina Letícia. La primera dona del país. Sí, sí, Espanya és un país amb separació de poders i tot el que vulguin. No em facin riure. Ha estat la periodista Pilar Eyre qui feia aquesta interessant reflexió al seu compte de twitter:

Una reflexió en veu alta absolutament pertinent. Si després de fer el ridícul apartant la mà a la seva sogra, vam estar dies i dies veient actes de cara a la galeria, anant juntes a l'hospital com dues compi-yoguis, fent aparicions públiques de aquí no ha pasado nada, i practicant un rentat d'imatge en tota regla, no seria molt més plausible -i exigible-, que ara donessin un cop damunt la taula per donar exemple sobre una qüestió que sí que afecta tots els ciutadans?

La pregunta d'Eyre ha tingut reacció immediata -no per part de la reina, tant de bo-, sinó per part dels usuaris de la xarxa:

El rei Felip sí que es va pronunciar sobre Catalunya. Aquí sí que va córrer per parlar de la unitat d'Espanya i bla, bla, bla. És més important la unitat del país que no que cinc animals violin una noia en un portal de Pamplona. I després es queixaran que es critica la monarquia... En Blau ha consultat amb la cronista experta en Casa Reial sobre aquesta qüestió mentre va camí de la Fira del Llibre de Cáceres, i després que ahir presentés la seva darrera i exitosa obra, Carmen la rebelde a la fira de Huelva.

pilar eyre llibre

El llibre parla d'una de les amants del rei Alfons XIII, Carmen Moragas, una actriu avançada al seu temps, i per descomptat, molt més rebel que l'actual reina. Si Letícia pregona als quatre vents que ella no es deixa acovardir pels Borbons, ara acaba de perdre una bona oportunitat per demostrar que és més un un ficus a la Zarzuela.

Pilar Eyre, per cert, ens ha fet una confessió que demostra a les clares que la família reial manté l'anacronisme de regnar en un temps i una època on no estan a l'alçada de les circumstàncies. Eyre explica que fa un parell de setmanes, la va trucar un membre de l'staff de la Zarzuela per parlar del famós lleig de la Catedral de Palma. Ella li va dir a aquesta persona que potser una lectura positiva de tot plegat és l'enorme repercussió de tot el que fa Letícia i que potser podien utilitzar aquest eco mediàtic per causes més nobles que el Letiziagate, i que tindrien molta més repercussió.

Letícia vestit rosa  EFE

Efe

Quina va ser la resposta del membre de l'staf de la Casa Reial a Pilar Eyre?: "Oye, que nosotros estamos implicados en muchas causas nobles, pero de eso los periodistas no os hacéis eco". S'ha de tenir molta barra. Quina oportunitat perduda. Poques vegades trobarà Letícia una causa més noble que defensar les dones d'aquest país. En definitiva, que defensar-nos a tots.