La reina Letícia trigarà en oblidar el dia d'avui. No ens estranya que hagi declinat la invitació a anar al Castell de Windsor on Carles III ha convidat a les cases reials assistents al funeral a assistir a la cerimònia religiosa que precedirà el sepeli d'Elisabet II. L'asturiana no tenia clar si anar perquè té previst volar a Nova York en un vol comercial per participar en una sèrie de compromisos amb motiu de la Assemblea General de l'ONU i la necessitat de romandre a Windsor fins que finalitzi l'acte podria impedir-li-ho. Aquesta seria la versió oficial. La de debò potser té més a veure que tenia unes ganes boges de sortir per potes d'allà.

DL u518184 008
Letícia i Felip, al funeral d'Elisabet II / GTRES

I és que el funeral ha estat un via crucis, i no ens referim a cap nomenclatura religiosa per la mort de la reina britànica. Ha estat una creu especialment per la reina Letícia, que ha vist com tots els astres s'alineaven per fer-li la guitza, haurà pensat la dona de Felip. Primer, per comprovar com li seien al seu costat un home que detesta, el seu sogre. El rei Joan Carles, amb tota la barra del món, no només va declinar la invitació a assistir al sepeli, sinó que hi ha anat, s'ha assegut al costat de la seva jove i ha donat una imatge lamentable que han vist a tot el país. Explica Jaime PeñafielEl Mundo, com justificant el quadre de veure els reis i els emèrits asseguts junts, que la cosa no ha tingut res a veure amb un joc pervers de les cadires per part de Zarzuela. Explica el cronista blau que "la ubicación ha sido decisión de la casa real británica y Felipe no ha estado sentado junto a su padre. En medio de ambos, su esposa, Letizia. Cierto es que a Felipe no le ha gustado ni mucho ni poco ni nada. Y mucho menos a Letizia sentada junto, muy junto, al Rey Juan Carlos. La expectación y polémica que había en España sobre si existiría o no imágenes de padre e hijo juntos, un tanto morbosa, si le haría un flaco favor el padre al hijo si esto ocurriera, el protocolo británico, de un plumazo, lo ha arreglado sabiamente".

DL u518184 006
Funeral per Elisabet II, amb els reis i els emèrits junts / GTRES

El que no ha arreglado de cap plumazo el protocol britànic és el numeret esperpèntic que ha protagonitzat el Borbó octogenari, quan enmig de la cerimònia s'ha començat a petar de riure, una actitud molt apropiada pel moment que estaven vivint. La cara de Letícia, fulminant-lo amb la mirada, és prou explícita de les ganes que hagués tingut la reina espanyola que avui haguessin celebrat un funeral reial més, a banda del d'Elisabet.

Del funeral, però, queda una altra imatge que ha passat més desapercebuda. Perquè si no érem prou, encara faltava un altre convidat que Letícia detesta. Fixin-se en com estaven asseguts la resta de royals. El protocol britànic ha considerat que la família reial espanyola ocupés un lloc davant els reis belgues i els de Luxemburg i Mònaco, per darrere de Margarida de Dinamarca i el seu hereu, els reis Carles Gustau i Sílvia de Suècia, i els d'Holanda, Guillem i Máxima Zorreguieta. En la mateixa filera, Harald i Sònia de Noruega. Però, qui més hi havia, a dos pams de Letícia, gairebé bufant-li el clatell, i probablement, dedicant-li més d'una mirada carregada d'odi? La seva arxienemiga, Marie-Chantal Miller, al costat del seu marit Pau de Grècia. Recorden? Aquella que després del lleig de Letícia a Sofia (grega) a la Catedral de Palma, la va deixar de caure d'un burro: "Això és horrible! Cap àvia mereix aquest tipus de tracte!. Letícia ha mostrat la seva veritable cara". Veuran Marie-Chantal en diagonal a Letícia dos bancs enrere:

DL u518184 007 (1)
Marie-Chantal, l'ombra de Letícia, al funeral d'Elisabet II / GTRES

A més, Marie-Chantal té una altra espina clavada: "Marie Chantal no le perdona a Letizia su actitud distante en el cementerio de Tatoi en el 50 aniversario de la muerte del rey Pablo de Grecia. Tampoco que no acompañase a Felipe en la gran fiesta de cumpleaños que le preparó a su marido en Londres", segons explicava el difunt escriptor i periodista Carlos García-Calvo. El dubte és, s'hauran creuat la mirada en algun moment? Li haurà dit quatre coses ben dites Marie-Chantal a Letícia?