El rei Felip va viatjar el passat cap de setmana cap a Bolívia, on va assistir, entre d'altres despropòsits, a una esperpèntica versió de l'himne espanyol:

La seva cara, tot i la mascareta, és un poema. Horripilant versió, amb el vicepresident del govern Pablo Iglesias i la ministra d'AA.EE. sense saber cap a on mirar. El diari El Español desgrana com va anar el viatge cap al país sudamericà, tenint en compte que durant 14 hores, dos persones que no són especialment els millors amiguis (Felip i Iglesias) van compartir vol a 12.000 metres d'altura (recordem aquell "al rey no le ha elegido nadie" de fa uns anys). Pel que explica el mitjà, el vol al Reino de España va ser plàcid. Amb prou feines van parlar, tot i que el tracte va ser "exquisito. La cosa fue muy tranquila, como no podía ser de otra manera: fue de cordialidad total. Ni el Rey le tiró del moño, ni Iglesias a él de la Corona", revela fent broma una de les persones que viatjaven al seguici.

DL a01159588 002

Felip VI (GTRES)

Curiositats del vol? Iglesias socorregut pels metges del Borbó ("el médico que siempre va con el Rey le dio una pastilla porque tenía un terrible dolor de cabeza causado, como nos ocurre a casi todos, por el mal de altura que se sufre nada más llegar a La Paz") o Felip passant moltes estones al despatx amb llit i dutxa de la seva cabina, però amb temps per a socialitzar i anar repartint pastetes que li van regalar: "Cuando volvieron, tras hacer escala en Santa Cruz, el Jefe subió a bordo con unos panecillos de queso que le habían regalado y fue por el avión bromeando y repartiéndolos, por supuesto hubo uno para Iglesias, que se pasó todo el viaje leyendo su libro. Iglesias le agradeció el detalle al Rey".

felip pablo iglesias 12 O EFEFelip VI i Pablo Iglesias (Efe)

Quedin-se amb aquest detall: Iglesias se pasó todo el viaje leyendo su libro. Quin llibre? La distancia del presente, de Daniel Bernabé. Un assaig sobre la democràcia espanyola entre el 2010 i el 2020. Una obra que explica com s'ha passat d'una Espanya on tot semblava "atado y bien atado: con un bipartidismo incuestionable, una monarquía respetable y unas fuerzas sociales que apenas emergían de su sopor neoliberal" a una altra on "el panorama está irreconocible, el bipartidismo ha muerto –y ha resucitado– y la monarquía está en crisis continua".

llibre distancia del presente

Una portada que Felip va veure durant tot el trajecte als seus morros cada cop que s'aixecava i passava davant d'Iglesias. Un llibre que parla sense embuts del declivi de la seva monarquia, del seu país ple de "la corrupción que sigue siendo el pan nuestro de cada día". Una obra l'autor de la qual ha escrit fa només un mes, alguns tuits demolidors com aquests:

Sensacional. Que algú li regali el llibre a Felip i que se'l llegeixi en el seu proper viatge oficial. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat