Felip de Borbó i Grècia farà 52 anys el mes que ve. A la seva edat comença a ser gran i té mala genètica. El rei Joan Carles ha passat més pels metges que pel Parlament. Zarzuela ha guardat un gran secretisme sobre l'estat de salut del rei emèrit. I ara passa el mateix amb Felip. L'endogàmia dels Borbons no ajuda a tenir un bon sistema immunològic. Joan Carles va impedir que la filla gran, Elena, regnés perquè "no está en condiciones". Però veient el paperot de l'actual monarca, què té Felip VI? Algun defecte físic. Peñafiel ho aclareix al seu llibre.

rei felip militar ulls GTRES

GTRES

El rei Felip pateix de narcolèpsia. És a dir, s'adorm sense saber-ho ni controlar-ho. Fora de lloc i d'hores, sembla dropo, però és que es clapa. Escriu Peñafiel: "Era un niño malcriado, flojo en sus estudios, con faltas de asistencia y puntualidad y déspota. Con un grave problema añadido: el sueño. Su pubertad le provocaba cierta vagancia, somnolencia y falta de interés general. Se quedaba dormido hasta de pie". Peñafiel revela els trucs dels seus tutors per fer llevar el jove Felip.

rei felip dormint GTRES

GTRES

El truc per espavilar un Felip encantat a quarts de vuit del matí era "tirarle de los pies, abrir las ventanas de par en par o llamarle por teléfono desde la centralita de Zarzuela". Al capítol dedicat a aquesta malaltia del llibre Anécdotas de oro, el cronista més veterà de Zarzuela narra: "Si estaba sentado, Felipe se dormía, por eso recomendaron que estuviera siempre de pie sin apoyarse, porque si no, también se dormía. Y con los codos en la mesa dormía igual". El degà dels periodistes reials posa nom a la malaltia: "Padece narcolepsia".

rei felip adormit 2  GTRES

GTRES

El problema no va ser només d'adolescència. Es va allargar sent Felip adult, a l'època universitària "En Canadá el régimen del College era muy estricto. La gobernanta tenía que recurrir a una bolsa de hielo en la cara de Felipe". Peñafiel no és metge, però sap el diagnòstic i que no té solució: la narcolèpsia no té cura. Felip encantat, adormit i dispers. El que sí que es pot curar és la monarquia: sotmetent-la a votació.