En la bombolla en la qual viuen els Borbons, s'han especialitzat en l'abjecte art de dir una cosa amb la boca gran mentre els seus actes indiquen tot el contrari. Joan Carles era un especialista en simular preocupar-se pels seus súbdits, quan l'únic que li treia treure la son eren els milions que pogués tenir en comptes suïssos i a quin lloc aniria a dormir cada nit. El seu fill es mostra davant els ciutadans com algú que vol renunciar a tot allò miserable que representa el seu pare. Però un cop més, la doble cara de la monarquia espanyola ha surat a la superfície.

Joan Carles Felip Europa Press

Europa Press

En el fons, els testos s'assemblen a les olles. I Felip també s'omple la boca amb paraules que li compraran els que són més monàrquics que la bandera, però que si s'analitzen, supuren un cinisme que tomba. Des que va esclatar la pandèmia, el rei espanyol s'ha dedicat a fer la mateixa videoconferència una vegada i una altra, canviant el seu interlocutor. Alguna sortideta per deixar clar que es mostra compungit amb els espanyols i algun paperot que altre. Però si una cosa va quedar clara des d'un primer moment, és que la crisi pel coronavirus afectava, afecta i afectarà el país en una doble vessant.

felip saluda gtres

GTRES

A nivell sanitari, caos absolut, situació dramàtica i milers i milers de víctimes mortals. Però al dolor per tantes pèrdues humanes cal sumar-hi la dramàtica situació econòmica que es viu i es viurà a partir d'ara fora de les portes de Zarzuela. Des d'un primer moment van ser moltes veus les que es van alçar per reclamar i exigir a Felip i companyia que fessin algun gest real de cara als ciutadans, per exemple, destinar els milions de l'emèrit aconseguits de manera fraudulenta a ajudar a reconduir la dificilíssima situació financera del país... Que segueixin esperant. Evidentment, ni rastre d'una mesura com aquesta. Però el mínim que se li pot exigir a Felip és que després, no es faci l'estupendo constatant el que ja sabem.

felip camara comercio

@CasaReal

Felip VI ha assistit aquest matí al Pleno Extraordinario de la Cámara de Comercio de España. I què ha dit des del faristol?  Que el país es concentri en donar resposta als reptes econòmics que plantejarà la congelació de l'economia durant un llarg període. “Sin duda, las medidas de confinamiento adoptadas bajo el Estado de Alarma han dejado consecuencias importantes en el ámbito económico y social. Por ello, ahora debemos poner todo nuestro empeño en hacer compatible la seguridad sanitaria con la necesaria actividad económica”. Tants anys d'estudi de com ser rei per dir obvietats. 

"Ahora corresponde que todos juntos, que entre todos, seamos capaces de reactivar la economía"...  Todos juntos. Entre todos... S'ha de tenir molta barra. I la xarxa ha esclatat: