La Nit de Nadal més atípica de la història escalfa motors. Aquest vespre, totes les llars celebraran un sopar en petit comité, amb poca gent, amb només dos grups de bombolles diferents reunits. Però la tradició marca que avui, per pocs que siguem, hem de celebrar com cal l'àpat del 24. A les llars de tot el país es compartiran torrons i neules, polvorons, gambes, o sopeta. El tiberi català per excel·lència és el dia 25. Però aquesta nit, especialment a Espanya, les famílies treuen el sant Cristo gros a taula.

familia reial sopar zarzuela

Família Reial (@CasaReal)

Bé. El sant Cristo gros o la sopeta de bledes que tant li agrada a Letícia. La revista Vanitatis repassa els àpats d'aquest dia tan assenyalat a Zarzuela. Expliquen que hi ha un menú tipus que té un plat estrella: el gall dindi farcit "al que se inyecta las pechugas con licor y mantequilla líquida, y finalmente se rellena de pasas, manzana reineta, orejones y ciruelas, y se deja hornear durante horas, sirviéndose en una bandeja rodeado por cebolletas y patatas glaseadas, además de granos de granada o cualquier otro fruto rojo que le da el color de la Navidad".

brindis leticia i felip

Felip i Letícia (@CasaReal)

No és l'únic tiberi que regna a la taula reial. També hi ha saltejat de verdures baby, pastanagues, minipanotxes, pèsols, carxofetes, puntes d'espàrrec i una salseta de ceba. També hi ha entrants que se serveixen freds com salmó fumat, torradetes, ou dur, pernil ibèric de Jabugo o foie i melmelades. Tampoc falta mai el peix: "normalmente en forma de pastel, como el de cabracho, que se realiza cociendo el pescado con cebolla, puerro, zanahoria y las hojas de laurel". Peix que cobreixen amb salsa rosa adornat amb pebrots del piquillo i cues de llagostins.

brindis joan carles i sofia

Joan Carles i Sofia (@CasaReal)

Un plat que enguany segur que no hi és és el preferit del rei fugat. Amb Joan Carles menjant sol a Abu Dhabi, el plat que el torna boig destacarà per la seva absència, a no ser que Letícia vulgui fer-li un homenatge al seu estimat sogre: "Las angulas con ajos son uno de los platos preferidos de Nochebuena del Rey emérito". Potser el que sí hi ha, ara que l'emèrit no hi és, és una cosa que ell detesta: els bolets, els xampinyons i els cargols. Pel que fa al seu fill Felip, el que li encanta és tan avorrit com ell: "El consomé clarificado y transparente le gusta al rey Felipe".

cena familiar zarzuela

Família Reial (@CasaReal)

I per postres: macedònia de fruites tropicals, gelat de crema de cafè, vainilla i xocolata, cafè, licors i torró de Xixona. Un tiberi considerable. Però falta el més important: la ració doble de vergonya aliena, barra i misèria que s'haurà fotut Felip per preparar el seu discurs d'aquesta nit, callant sobre els escàndols del seu pare. Estan avisats.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat